Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ted Hughes

Rođendanska pisma

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Tomislav Kuzmanović, Dubravko Mihanović
  • 03/2019.
  • 272 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533581286
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Rođendanska pisma" (Birthday Letters, 1998.) Teda Hughesa završno su poglavlje bogate spisateljske karijere jednog od najznačajnijih britanskih pjesnika, ne samo svoje generacije – osvrtanje na piščevu vjerojatno emotivno najkompleksniju vezu, onu s američkom pjesnikinjom Sylvijom Plath, koja je završila njezinim samoubojstvom u dobi od samo 30 godina (Hughes je sedam godina bio suprug Plathove, a u tom braku rodilo im se dvoje djece). […] Nakon njezine smrti Hughes godinama nije pisao, a javnost ga je dugo prozivala kao glavnoga krivca za tragičan kraj od mnogih obožavane američke pjesnikinje, koju je napustio zbog druge žene.

Prijevod "Rođendanskih pisama" prvo je cjelovito predstavljanje nekog rada Teda Hughesa na hrvatskom jeziku.

[…]

Pred čitateljem se oblikuje dirljiv i književno briljantan zapis veze koja je kao malokoja u cjelokupnoj književnosti nakon Drugog svjetskog rata bila praćena i analizirana od svih i svakoga, a ovom zbirkom kao da je konačno pronašla svoj smiraj, neuljepšan i nimalo idiličan, ali baš zbog toga toliko autentičan i potresan. 

[…] 

Ted Hughes umrijet će tek nekoliko mjeseci nakon objavljivanja ove knjige, 28. listopada 1998. Više od godinu i pol bolovao je od karcinoma, pa je teško oteti se dojmu kako su Rođendanska pisma i svojevrsno pjesnikovo "svođenje računa" sa samim sobom.

[…] 

"Rođendanska pisma" osvojila su mnoge književne nagrade, poput Forward Poetry Prize, 1998., T. S. Eliot Prize, 1998., British Book of the Year... Od 1984. do svoje smrti Hughes je nosio titulu Poet Laureate of England. 

(iz Prevoditeljske bilješke Tomislava Kuzmanovića i Dubravka Mihanovića)

Edward James (Ted) Hughes rođen je u Mytholmroydu u Yorkshireu 17. kolovoza 1930. Pjesnik i pisac knjiga za djecu, esejist i prevoditelj, jedan je od najznačajnijih bri­tanskih pjesnika, ne samo svoje generacije, zbog vitalne izvornosti “pozdravljen kao zaokret u suvremenom en­gleskom pjesništvu”.

U bogatoj je spisateljskoj karijeri objavio mnoge značajne knjige, a Rođendanska pisma (Birt­hday Letters, 1998.), nagrađena s Forward Poetry Prize, 1998., T. S. Eliot Prize, 1998., British Book of the Year…, njezino su završno poglavlje – osvrtanje na piščevu vjerojatno emotivno najkompleksniju vezu, onu s američkom pjesnikinjom Sylvijom Plath. Upravo ga je ona ohrabrila da pošalje svoj prvi rukopis Ja­streb na kiši (The Hawk in the Rain) na natječaj, gdje je osvojio prvu nagradu i priznanja kritičara, te objavljivanje u Americi i Engleskoj 1957. Nakon njezine smrti Hughes godinama nije pisao, a javnost ga je dugo prozivala kao glavnoga krivca za tragičan kraj od mnogih obožavane američke pjesnikinje. 

Među nezaobilaznim su zbirkama pjesama Teda Hughesa "Luperkalije" (Lupercal, 1960.), "Željezni čovjek" (The Iron Man, 1968.), "Vrana" (Crow, 1971.), "Špiljske ptice" (Cave Birds, 1979.), "Ostaci Elmeta" (Remains of Elmet, 1979.), "Močvarni grad" (Mo­ortown, 1980.), "Rijeka" (River, 1983.), "Cvijeće i kukci" (Flowers and Insects, 1986.), "Gledanje vukova" (Wolfwatching, 1990.)... 

Od 1984. do svoje smrti Hughes je nosio titulu Poet Laureate of England.

Ted Hughes umrijet će tek nekoliko mjeseci nakon objavljivanja "Rođendanskih pisama", 28. listopada 1998.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Rođendanska pisma - Teda Hughes –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –