Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasna Horvat

Bizarij

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2009.
  • 354 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533031590
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U godini kada se navršava 200. obljetnica ustoličenja i proglašenja Osijeka slobodnim i kraljevskim gradom romanom "Bizarij" Jasne Horvat grad dobiva svoj zaštitni znak i najljepši mogući dar za obljetnicu koja bi svim njegovim građanima u ovim turbulentnim vremenima morala i trebala puno značiti upravo zbog prvog člana navedene sintagme - slobodni - jer on implicira krajnji smisao života svakog pojedinca koji je, baš kao i likovi Jasne Horvat, ništa drugo do sam Grad.

Upravo zbog činjenice da je Osijek bio prostorom života kojega su obilježili mnogi narodi i kulture od najranijih razdoblja povijesti do danas, priča o njemu koju pričaju povijesni dokumenti transformirani u književni žanr postaje zanimljiva u mnogo širem kontekstu, najprije nacionalne kulture, a onda i europske kulturne povijesti. Naime mnogi su likovi Horvatičina romana po rođenju i rodbinskim vezama, službi, kulturnoj i umjetničkoj djelatnosti živa veza između europskih metropola i grada Osijeka i mnogi su od njih jednako zadužili europsku povijest kao i onu grada Osijeka i šireg osječkog područja (primjerice Eugen Savojski).

 

Jasna Horvat (1966.) hrvatska je književnica, teoretičarka kulture i znanstvenica iz grane kvantitativne ekonomije. Prvi ciklus njezina književnog stvaralaštva poetski interpretira mitološke teme (Izgubljena vila, 2002., Alemperkina kazivanja, 2005. i Krijesnici, 2009.) dok epistolorani roman (Pismo u pi­smu iz 2008. – suatorstvo s Irenom Vrkljan) najavljuje drugi ciklus i pet romana studija (Az, 2009., Bizarij, 2009., Auron, 2011., Vilikon, 2012., Alikvot, 2014., Atanor, 2017.). Književni diskurs Jasne Horvat odlikuje propitivanje književnih potencijala, nadahnutost baštinskim sadržajima i nesvakidašnja imaginacija.

Roman "Az" nagrađen je prestižnom nagradom Josip Juraj Strossmayer Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine, a Pečat Grada Osijeka 2011. godine dodijeljen joj je za osobita ostvarenja na području književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –