Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Timothy Snyder

Put do neslobode : Rusija, Europa, Amerika

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 06/2019.
  • 384 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552590
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Timothy Snyder, cijenjeni američki povjesničar i autor hvaljene knjige "O tiraniji" (Naklada Ljevak, 2017.), u svojoj novoj knjizi nastavlja ondje gdje je stao s prethodnom. Na završetku hladnoga rata općenito se smatralo da je pobjeda (liberalne) demokracije apsolutna. Analitičari su govorili o kraju povijesti, uvjereni u mirnu i globaliziranu budućnost. Ali sad znamo da je to bilo preuranjeno. Autoritarni oblik vladavine prvo se vratio u Rusiju, gdje je Putin stvorio oligarhijski politički sustav koji počiva na iluzijama i represiji. Tijekom posljednjih nekoliko godina taj se oblik vlasti počeo polagano širiti s istoka na zapad, zahvaljujući plamenu nacionalizma koji obuzima Europu, potpomognut ruskom propagandom i kibernetičkim ratovanjem.

U ovome vizionarskom i aktualnom djelu, koje se našlo u užem izboru za Nagradu "Lionel Gelber" 2019., autor pokazuje da Rusija djeluje unutar Zapada kako bi uništila demokraciju – potporom krajnjoj desnici u Europskoj uniji, napadom na Ukrajinu 2014. i vojnim prisvajanjem Krima – te trezveno propituje utjecaj Moskve na politički uspon Donalda Trumpa i referendum o Brexitu… Snyder uranja duboko pod površinu svjetskih događanja razotkrivajući istinsku prirodu postojeće prijetnje, pritom jasno pokazujući alternative koje nam se nude: ravnopravnost ili oligarhija, individualnost ili totalitarizam, istina ili laži. Knjiga "Put do neslobode" pomaže nam da svijet u kojem živimo sagledamo u cijelosti, kao da ga vidimo prvi put.

Izvrsna analiza koja uznemiruje, a trebaju je pročitati svi koji žele shvatiti političku krizu koja trenutačno obavija svijet. - Yuval Noah Harari, autor knjige Sapiens
 
Živimo u opasnim vremenima, tvrdi rječito Timothy Snyder u novoj knjizi… Da bismo shvatili Putina, pokazuje Snyder uvjerljivo, moramo shvatiti njegove ideje. Knjiga Put do neslobode izvrstan je poziv na buđenje. - Margaret MacMillan, The New York Times Book Review
 
Nezaobilazno štivo… Izaziva jezu i ne može se nikako zanemariti. - The Guardian

Timothy Snyder profesor je povijesti na sveučilištu Yale, a napisao je i uredio niz hvaljenih i nagrađenih knjiga o europskoj povijesti 20. stoljeća. Autorova prethodna knjiga, "O tiraniji" (Naklada Ljevak, 2017.), međunarodni je bestseler. Među njegovim su ranijim knjigama i "Black Earth: The Holocaust as History and Warning" (Crna zemlja) i "Krvava prostranstva" (Fraktura, 2018.). Snyder je stalni član Instituta za humanističke znanosti u Beču. Za svoj rad primio je Nagradu Američke akademije za umjetnost i književnost, Nagradu Hannah Arendt i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje. Djela su mu prevedena na četrdesetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –