Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Esther Gerritsen

Žeđ

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Maja Weikert
  • 06/2019.
  • 244 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592573
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Što kada osoba umire, a razumije ju jedino njezin frizer? Uz šum sušila za kosu i zveckanje škara i češljeva, Elisabeth se uspijeva otvoriti i razgovarati o svom problemu. Drugdje joj to baš i ne ide. Elisabeth, naime, boluje od raka. Davno se razvela od muža, a svoju (sada već odraslu) kćer Coco otada viđa rijetko i neredovito. Kada je slučajno susretne na cesti, ishitreno joj priopći lošu vijest. Coco se sa spoznajom o majčinom skorom kraju ne nosi najbolje pa, u nedostatku boljeg rješenja, odluči useliti k sve nemoćnijoj Elisabeth. Ta će ih odluka odvesti na vrlo iscrpljujuće emotivno putovanje, s mnogim usponima i padovima gdje će se obje morati iznova navikavati jedna na drugu i polako učiti kako pokazivati ljubav…

Međuljudski odnosi, emotivna hladnoća, udaljenost i poroci teme su koje je Esther Gerritsen sjajno obradila u ovome djelu, no najviše se usredotočila na nemogućnost voljenja i ostvarivanja istinske veze s drugima. Kako se nositi s vlastitom smrtnosti, a kako s nadolazećom smrti bližnjega? Koji su obrasci ponašanja u takvim teškim trenucima društveno prihvatljivi, a koji se smatraju devijantnima? Zbog čega odnosi pucaju?

Na ta pitanja odgovara Gerritsen u "Žeđi", romanu koji je istodobno i potresan i duhovit, zapanjujuće stilski osebujan i protkan crnim humorom.

Esther Gerritsen (1972., Nijmegen) nizozemska je spisateljica, dramaturginja i kolumnistica. Piše romane, novele, kazališne tekstove i scenarije. Jedna je od najboljih i najpoznatijih autorica u Nizozemskoj. Vodeća je dramaturginja, a piše i popularnu tjednu kolumnu u VPRO-u. Postala je poznata već s prvim romanom "Bevoorrecht bewustzijn" 2000. godine, a za romane koji su uslijedili više je puta nagrađivana. Godine 2005. dobila je nagradu Dif/BGN za svoj drugi roman Normale dagen, a romani "Superduif" (2010.), "Žeđ" (2012) i "Roxy" (2014.) bili su u finalu za prestižnu književnu nagradu Libris Literature Prize. Godine 2014. Gerritsen je dobila nagradu Frans Kellendonk za cjelokupno djelo. Dva njezina romana, "Žeđ" i "Roxy" objavljena su na engleskom i adaptirana za film. Roman "Žeđ" preveden je na desetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –