Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasna Jasna Žmak

Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje : O proizvodnji znanja u umjetnosti

  • Nakladnik: Leykam international
  • 08/2019.
  • 316 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400822
  • Cijena: 180.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Usprkos njegovoj popularnosti na suvremenoj umjetničkoj sceni, format izvedbenog predavanja i u globalnom je smislu kronično teorijski zanemaren fenomen koji vapi za aktualnim interpretacijama i čitanjima. Ova je knjiga stoga važan doprinos konceptualizaciji žanra koji operira na granici umjetničkog i akademskog odnosno izvedbenog i teorijskog polja te kroz svoje funkcioniranje ukazuje na neke od neuralgičnih točaka navedenih domena.

Originalna intervencija ovog djela sastoji se prije svega u osvjetljivanju strukturnih preduvjeta u diskursu znanosti o umjetnosti i izvedbenim studijima koji su omogućili nastanak ovog žanra čime se značajno nadilaze uobičajene perspektive koje ne nadmašuju estetsku razinu elaboracije.

Jasna Jasna Žmak u studiji "Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje : O proizvodnji znanja u umjetnosti" proširuje polje svog interesa i na polja povijesti i sociologije umjetnosti, a zahvaljujući originalnoj ideji o genezi žanra, koja zahvaća u šire polje odnosa znanosti i umjetnosti, a tiče se neoliberalnih pritisaka na akademsko i umjetničko polje, donosi i neke značajne teze o razvojnim linijama drugih suvremenih umjetničkih žanrova koji nastaju u domeni umjetnosti kao istraživanja.


I u uže metodološkom, kao i šire epistemološkom smislu, rukopis predstavlja osvježenje u hermetičnom diskursu izvedbenih studija.
Goran Pavlić

Jasna Žmak rođena je 1984. u Puli. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, gdje je od 2012. zaposlena kao znanstvena novakinja. Autorica tekstova "Samice" (2011.) i "Istovremeno drugi" (2012.) premijerno izvedenih u režiji i koreografiji Matije Ferlina u Istarskom narodnom kazalištu - gradskom kazalištu Pula. Kao dramaturginja surađivala je na predstavama Timbuktu (2008.), I fuck on the first date, T-faktor (2009.) i 55+ (2012.) izvedbene skupine Montažstroj, Buđenje proljeća (2010.) i Leksikon YU mitologije (2011.) Olivera Frljića, a kao asistentica režije na projektu The Lastmaker izvedbene skupine Goat Island (2007.). Dobitnica nagrade Routledge za najbolju studentsku prezentaciju na 15. svjetskoj konferenciji PSi. Od 2009. članica je upravnog odbora Centra za dramsku umjetnost u Zagrebu i članica uredništva časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija te umjetnička urednica festivala Filmske mutacije. Bivša je članica uredništva internetskog portala posvećenog domaćem dramskom pismu drame.hr.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –