Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jagor Bučan

Riječ je o slici

  • Nakladnik: Sandorf
  • Nakladnik: Mizantrop
  • 11/2019.
  • 513 str., meki uvez
  • ISBN 9789533510286
  • Cijena: 31.85 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tematski okvir ogleda "Riječ je o slici" Jagora Bučana okuplja niz pitanja koja se odnose na problemski domašaj njegove zaglavne teme — odnosa slike i jezika: Je li moguće jezikom ovjeriti raznoliko iskustvo slikarskog djela? Je li moguće u jeziku prikazati složenu formalnu strukturu slike i njeno sadržajno bogatstvo?

Kako prikazati uzročno-posljedične sprege poietičkog i tehničko-tehnološkog sačinjavanja slike, hegemoniju kauzalnosti koju još možemo nazvati principom uzročne povezanosti? Na koji način iskazati svezu doživljaja slike i mehanizama kojima slika sračunato djeluje na nas? Kako tumačenjem obuhvatiti sve sastavnice koje sliku čine smislenim djelom, ali i djelom koje proizvodi smisao? Kako, konačno, svjedočiti dimenziji cjeline slikarskog djela? 

Jagor Bučan (1968.) akademski je slikar i nastavnik slikanja u zvanju redovitog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kolegij Teorija prostora na ALU u Zagrebu (1996.-1999.) i na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Bosna i Hercegovina (1999.-2003.).

Autor je likovnih monografija ("Albert Kinert", ALU u Zagrebu, Art studio Azinović, Zagreb 2002. i "Mladen Pejaković", više autora, Litteris, Zagreb 2009.), likovnih eseja, studija i prikaza u stručnim i znanstvenim publikacijama (stručni časopisi i zbornici) i predgovora likovnim izložbama.

Uredio je više monografskih izdanja, među kojima su, osim spomenutih, "Dioklecijanova palača sunca" Mladena Pejakovića (Litteris, Zagreb 2006., s Dorom Tomulić) i "Zlatko Šulentić", također Mladena Pejakovića (Art studio Azinović, Zagreb, 2008., s Tomislavom Kršnjavijem). Uredio je i pogovorom popratio knjigu zapisa Alberta Kinerta ("Monolog", ALU u Zagrebu, Zagreb 2016.). Napisao je pogovor knjizi Jadranke Damjanov "Bestijarij — od predaje do umjetnosti i natrag" (Sipar, Zagreb 2008.).

U časopisima Europski glasnik i ZaJedno objavio je više ogleda i prikaza.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –