Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lucia Berlin

Večer u raju

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Vjera Balen-Heidl
  • 11/2019.
  • 272 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320960
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ava Gardner u zagrljaju mladoga meksičkog „galeba“, japanski turist koji se, gledajući borbu s bikovima, odjednom sruši mrtav, nezvana gošća koja unosi red u kaotičnu obiteljsku proslavu Božića, urnebesni dijalog dviju bivših supruga istoga fatalnog muškarca…

Sve su to slikoviti prizori i motivi "Večeri u raju", sad već druge, posmrtne zbirke priča Lucije Berlin. Predloške za mnoge od tih priča autorica je pronalazila u vlastitom, nekonvencionalno proživljenom životu obilježenom burnim zbivanjima u ekscentričnoj obitelji, bolešću, alkoholizmom i drogom, seljakanjem diljem obiju Amerika i prihvaćanjem, iz nužde, najrazličitijih poslova, od spremačice do sveučilišne profesorice.

Majstorica zapažanja sitnih životnih ironija i paradoksa, prići će i najmračnijim iskustvima s dozom pomalo subverzivnoga humora, ne skrivajući pritom empatiju prema akterima u ljudskoj komediji, tomu nepresušnom vrelu iz kojega crpi materijal za svoju emocijama nabijenu, senzualnu, ali ipak discipliniranu prozu, neopterećenu bilo kakvim stilističkim ukrasima.

Ako je itko znao pretočiti život u književnost, onda je to zasigurno bila danas već legendarna Lucia Berlin.

Iz medija:

Svatko onaj tko se bojao da bi Večer u raju mogla biti manje vrijedna od Priručnika za spremačice ugodno će se iznenaditi. U novoj zbirci dolazi do izražaja jednako umijeće i patos koji već dugo oduševljavaju obožavatelje Lucije Berlin. Ona suosjeća, doduše diskretno, s inteligentnim ženama otvorene naravi koje se, poput nje, probijaju kroz život. - Los Angeles Review of Books    

Ova nova zbirka povod je za slavlje, među ostalim i zato što pokazuje svu širinu i kompleksnost talenta Lucije Berlin, toplinu njezina spisateljskog tona… Poput Čehova, ona je sjajan pripovjedač. - Boston Globe

Priče iz Večeri u raju uzbudljive su baš kao i one koje otprije poznajemo – jezgrovit rukopis, zapanjujući detalji, dojmljive kratke dosjetke što se ponavljaju i uvlače nam se pod kožu. Proza Lucije Berlin čita se kao poezija i doživljava kao sjećanje. Sadržajem bremeniti trenutci pretaču se u gotovo ogoljen, sugestivan izraz koji se izravno obraća našim osjetilima. - The Washington Post

Lucia Berlin (1936. – 2004.), američka spisateljica kratkih priča, rođena je u Juneau na Aljasci kao Lucia Brown. Odrasla je u nefunkcionalnoj obitelji (majka alkoholičarka), a zbog očeva zanimanja (rudarski inženjer) često su mijenjali boravište, tako da joj je cijelo djetinjstvo i adolescentsko doba bilo protkano selidbama, od raznih dijelova SAD-a do Čilea i Meksika. Godine 1941. otac odlazi u rat, a majka se s Lucijom i mlađom kćeri seli u El Paso kod oca, poznatog zubara ali također alkoholičara. Nakon rata obitelj odlazi u Čile gdje, zahvaljujući očevoj poziciji, vode raskošan život. Majčin alkoholizam sve je teži, a Lucia obolijeva od skolioze, što će joj cijeli život činiti velike poteškoće. Godine 1955. počinje studirati na Sveučilištu u New Mexicu, no ubrzo se udala i rodila dvoje djece. Nakon rođenja drugog sina brak se raspao, no unatoč teškoj životnoj situaciji uspješno je završila studij.

Već 1958. ponovo se udala, ovaj put za glazbenika Newtona, no ta je veza potrajala samo dvije godine. Potom je s djecom i Buddyjem Berlinom otišla u Meksiko, gdje joj je on postao treći muž. U tom braku rodila su se još dva sina. Nakon razvoda od Buddyja 1968. godine, Lucia je dobila mjesto profesorice na Sveučilištu u New Mexicu, no već se 1971. sa sinovima preselila u Kaliforniju.

Do 2000. godine predavala je kreativno pisanje na Sveučilištu u Coloradu, kada je umirovljena. Kako bi bila što bliže sinovima, preselila se u Los Angeles, gdje je 2004. preminula. Njezina proza uvijek je imala svoju odanu ali malobrojnu publiku, no tek nakon njezine smrti doživjela je zasluženo priznanje kritike i publike. U Nakladi OceanMore objavljena je 2017. njezina zbirka priča "Priručnik za spremačice".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –