Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maryanne Wolf

Čitatelju, vrati se kući : Čitateljski mozak u digitalnom svijetu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić, Vedrana Gnjidić
  • 11/2019.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789533553283
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prije desetak godina Maryanne Wolf je u "Proustu i lignji" otpetljala zapetljanu priču o tome kako je ljudski mozak naučio čitati i kako je čitanje promijenilo način mišljenja i emocije čitave naše vrste. Sada kada smo potpuno uronjeni u internet i svoje digitalne uređaje, izuzetno su se promijenili i načini na koje procesiramo pisani jezik. Mnogi od nas zabrinuti su zbog promjena koje se događaju s nama samima i brinemo se zbog onoga što bi se tek moglo dogoditi generacijama koje dolaze poslije nas.

Inspirirana novim istraživanjima, Maryanne Wolf u knjizi "Čitatelju, vrati se kući" u nizu pisama govori o zabrinutostima i nadama vezanima uz ono što se događa mozgu dok se prilagođava digitalnim medijima:

  • hoće li sljedeće generacije, uronjene u višezadaćnost i digitalne medije, naučiti kako razviti “spore” no ključne spoznajne procese poput kritičkog mišljenja, promišljanja i empatije? Svi su ti procesi dijelovi procesa dubinskoga čitanja;
  • hoće li naizgled neprestano aktiviranje naše pozornosti i zahtjevi koje pred nju stavljamo, uz neposredan pristup golemoj količini informacija, promijeniti razvoj naših mentalnih spremnika znanja i negativno utjecati na našu sposobnost stvaranja analogija, zaključivanja i oblikovanja vlastitog mišljenja?;
  • hoće li lanac digitalnih utjecaja na kraju nepoželjno utjecati na sposobnosti kritičke analize i empatije svih građana – na sposobnosti koje su ključni elementi demokracije? Hoće li nas potencijalne promjene u tim sposobnostima učiniti podložnijima lažnim vijestima i demagogiji?

Pozivajući se na povijesne, književne i znanstvene izvore, Wolf navodi živopisne i životne primjere, kao i tople anegdote kako bi pojasnila složene ideje koje vode do zanimljivog prijedloga o dvopismenom čitateljskom mozgu.

Znanstvenica, pripovjedačica i humanistica Maryanne Wolf u svojoj iznimno važnoj knjizi o tome što znači biti pismen u ovo digitalno doba u kojem živimo secira znanost o čitanju. Knjiga 'Čitatelju, vrati se kući', pisana s autentičnom brigom za čitatelja, nudi nam spoznaje iz raznih područja, od neuroznanosti do sokratovske filozofije, predstavljajući pri tom novi pristup cjeloživotnoj pismenosti.
Michael H. Levine, suautor projekta Tap, Click, Read

Postoji li imalo nade da će djeca koja odrastaju u svijetu koji je iz dana u dan sve više digitalan, u svijetu gdje mnogi od njih provode više vremena na društvenim mrežama i igrajući računalne i video igrice, nego radeći bilo što drugo, postati dubinski čitatelji? U ovom nezaobilaznom štivu, pravoj dragocjenosti za roditelje i obrazovne radnike, Maryanne Wolf bavi se složenim načinima na koje naš mozak funkcionira pokazujući nam kada – i, možda još važnije, kada ne – upotrebljavati tehnologiju.
Catherine Steiner-Adair, autorica knjige "The Big Disconnect"

U ovoj dubinskoj i temeljitoj studiji o promjenama naših čitalačkih navika Wolf iznosi lucidne argumente za prilagođavanje našeg mozga funkcioniranju u doba elektroničke tehnologije. Ako se nazivate čitateljem, a to i dalje želite biti, onda je ova izvrsna knjiga pisana upravo za vas.
Alberto Manguel, autor knjige "A History of Reading"

U ovoj prekrasnoj ljubavnoj pjesmi upućenoj pisanoj riječi Wolf nam pokazuje zašto moramo nastaviti njegovati svoju sposobnost dubinskog čitanja te svojoj djeci utkati želju da se i ona njome služe. U suprotnom riskiramo gubitak sposobnosti i prednosti koje dolaze s dubinskim čitanjem, a ključne su za čovječanstvo u cjelini.
Lisa Guersney, suautorica projekta Tap, Click, Read

Maryanne Wolf trenutno na UCLA-u vodi Centar za disleksiju, različite tipove učenja i socijalnu pravdu te surađuje s Centrom za disleksiju na Medicinskom fakultetu UCSF-a, kao i u programu Curious Learning, projektu globalne pismenosti, čija je suosnivačica. Radila je kao profesorica na Sveučilištu Tufts, a bila je i voditeljica tamošnjega Centra za istraživanje čitanja i jezika.

Dobitnica je mnogih nagrada za istraživanje i podučavanje, uključujući i najviše nagrade međunarodne udruge za disleksiju (International Dyslexia Association) i australske udruge za poteškoće u učenju (Australian Learning Disabilities Association).

Autorica je knjige "Proust i lignja" (HarperCollins), "Priče o pismenosti za 21. stoljeće" (Oxford University Press) i više od 160 znanstvenih publikacija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –