Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatka Lemić

Arhivi i digitalno doba

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2019.
  • 220 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553290
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Arhivi su svuda oko nas — različiti u svojoj tipologiji, gradivu, djelovanju i specijalizaciji — ali jedinstven i nezamjenljiv izvor za oblikovanje individualnog i kolektivnog pamćenja, razumijevanje prošlosti i dokumentiranje sadašnjosti. Suvremeni arhivi opisuju se i doživljavaju kao otvorene ustanove dostupne svim korisnicima, koje aktivno pridonose kulturnom životu i oblikovanju identiteta zajednice u kojoj djeluju te privlače širok i raznolik krug istraživača.

Od arhiva se očekuje fleksibilnosti prilagodljivost u odgovaranju na izazove i potrebe suvremenog društva, a od stručne zajednice profesionalizacija, unaprjeđivanje postojećih kompetencija i znanja te razvoj novih sposobnosti.

Predstavljanjem međunarodnih stručnih trendova, standarda i politika, aktualnosti iz europskih i hrvatskih arhiva te primjera zajedničkih projekata i dobrih praksi na području arhivske djelatnosti, kulturne baštine i digitalnog društva, knjiga Vlatke Lemaić "Arhivi i digitalno doba" želi potaknuti njihovu implementaciju u domaćoj stručnoj zajednici i pridonijeti upoznavanju šire javnosti s arhivima.

Vlatka Lemić rođena je 27. veljače 1972. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je arheologiju, muzeologiju i arhivistiku, a 2013. doktorirala je na je na poslijediplomskom studiju informacijskih znanosti – smjer arhivistika. U Hrvatskom državnom arhivu zaposlena je od početka 1998. gdje je radila u Dokumentacijsko-informacijskom centru i čitaonici, bila voditeljica Odsjeka za evidencije i dokumentaciju, rukovodila vođenjem središnjih i matičnih evidencija arhivske službe u Hrvatskoj i arhivskih evidencija u HDA, bila pročelnica Odjela za zaštitu i obradu arhivskoga gradiva i Odjela za informacije i komunikaciju te pomoćnica ravnatelja za arhivske informacijske sustave i međunarodnu suradnju.

U razdoblju 2006. - 2013. vodila je projekt informatizacije nacionalne arhivske službe i stručni tim HDA za razvoj i implementaciju nacionalnog arhivskog informacijskog sustava, 2010. je stekla zvanje arhivskog savjetnika, a od veljače 2013. je ravnateljica HDA. Tijekom dosadašnjeg rada u arhivističkoj struci sudjelovala je i izlagala na brojnim domaćim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima te objavljivala radove u domaćim i međunarodnim publikacijama. Aktivno sudjeluje na više znanstvenih i međunarodnih arhivskih projekata, a od 2003. predaje na preddiplomskom studiju arhivistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao vanjski suradnik i vodi stručnu praksu studenata arhivistike.

Bila je član CALIMERA radne skupine za Hrvatsku i Tehničkog Odbora 46 Bibliotekarstvo, dokumentacija i informacije Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo, a od 2009. je potpredsjednica međunarodnog konzorcija ICARUS.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –