Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kamel Daoud

Zabor ili Psalmi

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Mia Pervan
  • 11/2019.
  • 272 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533581736
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Pisac je jedina djelotvorna smicalica protiv smrti. Ljudi su pokušavali s molitvom, lijekovima, magijom, ponavljanjem ajeta ili mirovanjem, ali samo je Zabor našao rješenje: pisati. Kao što je Šeherezada pripovijedanjem odgađala svoju smrt, mladić iz zabitog sela Abukira svoje susjede održava na životu svojim nesvakidašnjim talentom.

Praunuk tkalje ćilima s juga Alžira, Zabor je odmalena bio poseban, što je u primitivnoj sredini značilo obilježen, a nakon što ga se obitelj odrekla, jedina mu je podrška teta Hadžer. No kad mu se otac Hadži Brahim nađe na samrti, Zabor dobiva priliku da ga održi na životu i dobije konačno priznanje svoje obitelji. Ipak, odluka da potvrdi svoj magični talent ili se ipak opredijeli za običan život nije nimalo laka.

"Zabor ili Psalmi" drugi je, više godina očekivani roman alžirsko-francuskog pisca Kamela Daouda, u kojem on iskazuje svu raskoš svojeg spisateljskog talenta. Autor ispisuje potresnu priču o potrebi da se piše čak i kad okolnosti piscu nikako ne idu na ruku, a njegov ga rad može dovesti u pogibelj.


Kamel Daoud napisao je uistinu sjajan roman. Jedna od najuzbudljivijih knjiga o odrastanju mladića u krutom patrijarhalnom društvu, no usto i strastvena oda književnosti.
Oriane Jeancourt, Transfuge

U "Zaboru ili Psalmima", uz zdravu ambicioznost i ljepotu, pisac iznosi prštavu i poetičnu parabolu koja je ujedno i dokaz njegove vjere u književnost u suprotnosti s ljudskom glupošću.
Christophe Ono-dit-Biot, Le Point

Drugi, sjajni roman. Ovaj lirični tekst ima magičnu snagu. Ovim zahtjevnim romanom, gotovo s perzijskim parfemom, pisac potvrđuje svoju jedinstvenost u alžirskom društvu ograničenom vjerovanjima koja zamračuju zamišljeni obzor.
Kerenn Elkaim, Livres Hebdo 

Snažan, poetičan i odvažan tekst, "Zabor ili Psalmi" Kamela Daouda izdvajaju se među novim naslovima ove sezone. Kamel Daoud usavršava svaku stranicu u svojem prijenosu riječi iz izgovorene u napisanu. Ovo je pisac koji rješava kontradikciju između svojega unutarnjega glasa i preciznosti u milimetar riječi koje stavlja na papir.
Antoine Perraud, Mediapart

U ovom izvanrednom romanu, koji je pun značenja i koji na određeni način svojim umnoženim referencama, citatima i izravnim ili neizravnim aluzijama pokušava obuhvatiti svu silu knjiga, Kamel Daoud pripovijeda preobraženu, uvećanu i poetiziranu povijest čovjeka koji podsjeća na njega samoga.
Le Temps (Švicarska)

Kamel Daoud rođen je 1970. u Mostaganemu u Alžiru. Na Sveučilištu u Oranu studirao je francusku književnost. Osam godina bio je glavni urednik alžirskih novina na francuskom jeziku Le quotidien d’Oran. Piše kolumne za različite medije i uvodnike za internetsko glasilo Algérie-Focus, a objavljuje i članke u časopisu Slate Afrique.

Prije svojeg prvog romana "Meursault, protuistraga" objavio je zbirke eseja, kolumni i kratkih priča. "Meursault, protuistraga" (2013.) nagrađen je Goncourtovom nagradom 2015., nagradom Françoisa Mauriaca te Prix des cinq continents. Roman "Zabor ili Psalmi" objavljen je na francuskom 2017. Iste godine roman je osvojio nagradu Méditerranée i nagradu Transfuge za najbolji roman na francuskom jeziku, a 2018. pripala mu je Velika medalja frankofonije koju dodjeljuje Francuska akademija.

Kamel Daoud postao je 2019. prvi predstojnik novoosnovane katedre za kreativno pisanje na pariškom Institutu političkih studija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –