Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philip Kapleau

Tri stupa zena : Učenje, praksa i prosvjetljenje

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 12/2019.
  • 425 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511849
  • Cijena: 165.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Studija Philipa Kapleaua, "Tri stupa zena – Učenje, praksa i prosvjetljenje", objavljena prvi put 1965. godine, klasičan je uvod u povijest, teoriju i praksu zen budizma iz perspektive jednog zapadnjaka, svjesnog golemih razlika među kulturama, a o njezinoj aktualnosti govori i činjenica da se i dalje pojavljuju nova izdanja i da je prevedena na niz jezika.

Riječ je o razumljivo pisanom i pristupačnom pregledu jednog nama “egzotičnog“ i dalekog svjetonazora i načina života, no pristupačnost ne ide na račun temeljitosti u pristupu i nastojanja da se obuhvate svi aspekti življenja zena, kako oni teorijski tako i praktični – zazen meditacija kao ključna i nenadomjestiva svakodnevna praksa. Kapleau osim toga donosi rijetko dostupne transkripte razgovora između učitelja i pojedinih učenika, kao i dijelove predavanja kojima je prisustvovao, anegdote iz samostanskog života, fotografije i slično.

Cijeli jedan dio knjige posvećen je detaljnim izvještajima laika, žena i muškaraca – iz Japana i Sjedinjenih Država – koji opisuju svoja iskustva u prakticiranju zena, tako da možemo steći dojam o tome što znači živjeti na zenbudistički način u svakodnevnom životu. Knjiga sadrži i veoma opširan Rječnik u kojem se detaljno objašnjavaju budistički pojmovi i donose kratke biografije važnih osoba iz povijesti zen budizma.


Kapleauovo znanje o zenu potječe od trinaest godina revne obuke u Japanu, od toga tri godine u samostanima soto i rinzai škole. Poznaje Japance koji su s njime surađivali kako bi prijevodi slabo poznate građe bili besprijekorni. Sâm dovoljno dobro zna japanski jezik da je mogao služiti kao tumač za razgovore svoga roshija s učenicima sa Zapada. Godine izobrazbe u svojstvu sudskog izvjestitelja donijele su mu vještinu da stenografski brzo zapiše te razgovore čim su bili gotovi, a ima i jasan i graciozan književni stil, što sve zajedno čini jedinstven zbir talenata.

Philip Kapleau (1912.-2004.), američki reporter (pisao je izvješća s Nirnberškog procesa i sa suđenja japanskim ratnim zločincima u Tokiju); tijekom boravka u Japanu zainteresirao se za istočnoazijske kulture i religije, posebice za učenje i praksu zen budizma. Po povratku u Sjedinjene Države slušao je predavanja što ih je držao D. T. Suzuki, japanski znanstvenik koji je preveo brojne budističke tekstove na engleski.

Kapleau je od 1953. boravio u Japanu, gdje je studirao povijest zen budizma te se u konačnici zaredio kao zenbudistički redovnik, a 1965. vraća se u Sjedinjene Države i objavljuje svoju najpoznatiju knjigu, "Tri stupa zena – Učenje, praksa i prosvjetljenje". Godinu dana poslije osniva Rochester Zen Center, najpoznatiju ustanovu tog tipa u zemlji.

Sljedećih četrdeset godina djeluje kao promotor zena na Zapadu. Uz spomenuto djelo, napisao je sljedeće knjige: "The Wheel of Death" (1971.), "Zen: Dawn in the West" (1979.), "To Cherish All Life" (1981.) te "Straight to the Heart of Zen" (2001.). 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –