Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antonis Georgiu

Album priča : Pripovijest s 270 fotografija iz obiteljskih albuma i drugih izvora

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Mina Radulović
  • 12/2019.
  • 275 str., meki uvez
  • ISBN 9789533511924
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

kad ih se već sjetio, skupio je sve albume koji su bili nagurani u ormaru i ponio ih sa sobom u Nikoziju da ih pregleda, mama ga je preklinjala, "samo ih nemoj izgubiti"; bili su to stari albumi, od onih velikih s čvrstim koricama, od kojih su neki imali cvjetne ili šarene uzorke, bile su tu izmiješane fotografije s Cipra, iz Australije, Afrike, s Lezbosa, stare i nove sve zajedno, babe, djedovi, rodbina, prijatelji, djeca, mnoštvo djece; satima je pokušavao proniknuti u poglede onih koji su pozirali na fotografijama, ali u što bi on to zapravo mogao proniknuti? zbunilo ga je to mnoštvo fotografija, odredio je otprilike kad, gdje, tko; fotografije s rođendana, proslava Božića, karnevala, kao i sa zaruka, vjenčanja, krštenja, sve izmiješano, godine, mjesta, živi, mrtvi, raširio je albume po kauču kao da je pred sobom odmotavao svoj život, i ne samo svoj

Polifonijski komponirana “pripovijest“ Antonisa Georgiua "Album priča" šareni je mozaik koji prikazuje jedan otok, jednu zemlju i njezine narode. Djelići tog mozaika su priče što se isprepleću i nadovezuju jedna na drugu, priče koje govore o obitelji, životu, ljubavi, ratu, smrti, povijesti, izbjeglicama i imigrantima, o (ne)toleranciji, o ljudskim sudbinama istodobno univerzalnima i posve jedinstvenima. Među pričama razasuti su novinski isječci, recepti, dječji crteži, pjesme i dakako mnoštvo fotografija iz obiteljskih albuma; fragmenti labavo povezani u cjelinu koja, poput života samog, ostaje u konačnici nesvodiva na jedan zajednički nazivnik.

Antonis Georgiu je rođen 1969. godine. Studirao je pravo u Moskvi i danas radi kao odvjetnik u Limasolu. Član je uredništva časopisa za književnost, umjetnost i društvena pitanja Anef. Bio je član uredništva Kazališnih dnevnika (2001.-2013.) koji se bavi poviješću ciparskog kazališta. Objavio je sljedeće knjige: "Sat do punog mjeseca" (pjesme), "Slatki Bloody Life" (pripovijetke) – zbirka je dobitnik nacionalne nagrade za pripovijetku. Sudjelovao je u kolektivnoj zbirci pripovijedaka "Imena" i drugim kolektivnim izdanjima poezije i proze. Izvođeni su njegovi kazališni komadi: "Moja voljena perilica", "Boljka", "Naši vrtovi", "La Belote". "Album priča" dobio je nacionalnu nagradu za roman 2014. i Europsku nagradu za književnost 2016. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –