Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ondjaki

Dobar dan, drugovi

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • 04/2020.
  • 168 str., meki uvez
  • ISBN 9789532592825
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kada profesori dječaku Ndaluu i njegovim školskim prijateljima zadaju slobodnu temu, oni crtaju tenkove i puške, a u sastavcima pišu o ratu. A kako i ne bi? Ndaluovo djetinjstvo protječe u Luandi u Angoli, a godina je 1990. Ulicama patroliraju i marširaju vojnici, u školi im predaju Kubanci, a hrana se kupuje na bonove. Unatoč tomu, školarac Ndalu šarmira čitatelje svojom maštom, u kojoj ne nedostaje uzbudljivih priča, zabave i smijeha.

Ondjakijev roman ”Dobar dan, drugovi” iz perspektive djeteta progovara o zbivanjima u ratnoj Angoli, čarobnom djetinjstvu i istinskom prijateljstvu. Ispisan jednostavnim, tečnim jezikom, obojen toplinom i životnošću, roman pred čitatelja istodobno podastire dirljivu ljudsku priču i uvid u političku povijest nama daleke afričke zemlje.

Iz medija:

Dobar dan, drugovi šarmantan je roman, suptilan u prikazivanju političkih poteškoća maloga, slabo poznatoga afričkog naroda. Velike preporuke. - Damian Kelleher 

Ondjakijevo pisanje i priče zapanjujuće su jednostavne, a iznimno zabavne. Jedan od najprominentnijih pisaca koje poznajem. - The Guardian 

Unatoč uljepšanoj priči, Dobar dan, drugovi vrlo je iskrena knjiga. Bullerbüefekt dio je žanra: kada odrasli opisuju djetinjstvo kakvo su samo željeli imati, ispunjavaju želju mladih čitatelja. - Neue Zürcher Zeitung

Ondjaki (Luanda, 1977., pravog imena Ndalu de Almeida) je mladi i nagrađivani angolski pisac. Nakon studija sociologije u Luandi i New Yorku, radio je na brojnim kinematografskim i filmskim projektima. Ondjaki je već ovjenčan mnogim i važnim nagradama, između ostalog nagradom “Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco 2008” i prestižnom nagradom “Jabuti”. Trenutno živi u Rio de Janeiru. Za roman "Prozirni" dobio je nagrade “Saramago 2013” i “Prix Transfuge 2015”. Osim toga, ušao je u izbor 39 afričkih pisaca mlađih od 40 godina, u sklopu projekta “Africa39”.

Napisao je četiri romana: "Bom Dia Camaradas" (2001.), "Quantas Madrugadas Tem A Noite" (2004.), " Avó Dezanove e o segredo do soviético" (2008.), "Prozirni" (Os transparents, 2008.), a piše i poeziju: "Actu Sanguíneu" (2000.), "Há Prendisajens com o Xão" (2002.), "Materiais para confecção de um espanador de tristezas" (2009.), "Dentro de mim faz Sul, seguido de Acto sanguíneo" (2010.), kratke priče: "Momentos de Aqui" (2001.), "E se Amanhã o Medo" (2005.), "Os da minha rua" (2007.), "Sonhos azuis pelas esquinas" (2014.), "O céu não sabe dançar sozinho" (2014.), priče za djecu: "Ynari: A Menina das Cinco Tranças (2004.), "O leão e o coelho saltitão" (2008.), "O voo do Golfinho" (2008.), priče za mlade: "A bicicleta que tinha bigodes" (2011.) i "Uma escuridão bonita" (2013.). Napisao je i dramu "Os vivos, o morto e o peixe frito" (2014.) te novelu "O Assobiador" (2002.). Djela su mu prevedena na 15 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –