Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lina Wolff

Ljubavnici poligloti

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Željka Černok
  • 09/2020.
  • 280 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554525
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ellinor je trideset šest godina. Omiljena joj je odjeća crna trenirka i debela podstavljena jakna, a dobar je dio svojih mladenačkih godina provela boreći se s muškarcima u skrivenim podrumima po uzoru na likove iz Kluba boraca. Pametna i lišena sentimentalnih osjećaja, svoju će sreću okušati online, na stranici za samce, gdje će upoznati neobičnog književnog kritičara. Max Lamas cijenjeni je pisac koji sanja o ljubavnici poliglotkinji, ženi koja će ga uistinu razumjeti – na svim zamislivim jezicima. Njegova će ga potraga, ali i osobni demoni odvesti u Italiju, gdje će upoznati ostarjelu markizu čija je stoljećima stara plemenitaška obitelj na rubu financijske propasti. Njihovu će priču ispričati unuka ove plemenitašice. A ono što povezuje tri živopisna lika ove književne intrige je rukopis koji će nepopravljivo utjecati na njihove živote.

"Ljubavnici poligloti" roman je o ljubavnicima i genijalcima, a posebno o onima koji to žele biti. Ovaj roman konfuznih zavrzlama i sabotaže apsurdistička je komedija o ljubavi i očaju u kojoj Lina Wolff testira hipoteze o muškarcima genijalcima koje se slavi i ženama vizionarkama čiji uspjesi prolaze ispod radara. Britka kritika društva upakirana je u dosjetljivi sarkazam što cijelu priču zaokružuje u nezaboravnu melodramu. Pitanja muških i ženskih uloga u društvu, feminizma, mizoginije, koliko nam tjelesni porivi mogu uništiti život i potraga za ljubavlju samo su neke od tema obrađenih u ovoj knjizi. 

Roman „Ljubavnici poligloti“ osvojio je najprestižniju švedsku književnu nagradu August i nagradu časopisa Svenska Dagbladet, a do sada je preveden na osamnaest jezika.

Iz medija:

Nevjerojatno zabavna apsurdistička komedija o ljubavi i očaju. - The Guardian

Oštroumna, ponekad nadrealna, najčešće zabavna priča o muško-ženskom odnosu moći. - Booklist

Ljubavnici poligloti je pripovjest koja nam ostavlja dojam kao da gledamo kombinaciju borilačkih vještina, isporučena s preciznošću, stilom i radošću. – Sjón

Spomenik koji dižemo muškarcima-genijima uništen je u ovom pocinčanom romanu... Pucajući svim raspoloživim sredstvima od prve do posljednje stranice, ova priča pulsira intelektom i vitalnošću, upravo suprotno od književnih velikana koje svrgava s pijadestala. – Knjiga tjedna, Publishers Weekly

Lina Wolff živjela je i radila u Italiji i Španjolskoj. Tijekom godina koje je provela u Valenciji i Madridu, napisala je zbirku kratkih priča "Många människor dör som du" (Mnogi ljudi umiru poput tebe). "Bret Easton Ellis och de andra hundarna" (Bret Easton Ellis i ostali psi), njezin prvi roman, osvojio je nagradu Oxford-Weidenfeld za najbolji prijevod, a našao se i u finalu prestižnog Swedish Radio Awarda za roman godine. Njezin drugi roman, "De polyglotta älskarna" (Ljubavnici poligloti), osvojio je najznačajniju švedsku književnu nagradu, August kao i nagradu časopisa Svenska Dagbladet. Oba su joj romana također ovjenčana nagradom PEN Translates Engleskog PEN-a kao priznanje vrsnoće prijevoda. Danas živi u Švedskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –