Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sally Rooney

Normalni ljudi

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Patricija Horvat
  • 10/2020.
  • 264 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582887
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Connell: marljiv, igra na mjestu glavnog napadača, zgodan, ne upada u tučnjave, svi ga vole. Marianne: otvoreno prezire ljude u školi, nema prijatelja i stanke za ručak provodi sama čitajući romane. Premda se Connell užasava ostati nasamo s njom, katkad mašta o tome što bi mogao reći kako bi je se dojmio. Kad počnu razgovarati, on shvaća da je Marianne jedina osoba kojoj može reći sve – a njihov se odnos produbljuje. Hoće li povezanost koju su stvorili izdržati odrastanje, selidbe, izdaje, “normalne” ljubavne veze, nevidljive ožiljke duše, sadizam, razlike u porijeklu i obiteljski pritisak?

"Normalni ljudi" drugi je roman mlade irske spisateljice Sally Rooney, po kojem je 2020. snimljena istoimena serija. Na prvi pogled ljubavna priča, na drugi slojevito djelo o ljudskim odnosima i zamkama koje je teško izbjeći. 

Iz medija:

Jedan od najboljih romana u cijelom desetljeću. – Entertaiment Weekly

Roman koji jednostavno traži da ga se pročita kompulzivno, u jednom dahu. – The Washington Post

Zadivljujući roman o transformativnoj snazi veza. – People

Normalni ljudi pravi su nasljednik Razgovora s prijateljima. Sally Rooney i ovdje hrabro istražuje klasne odnose i mladenačku ljubav s puno duha i osjećaja za nijanse. – The Wall Street Journal

Sally Rooney opravdano hvale kao prvu važnu spisateljicu romana novog tisućljeća zbog njezinih priča o ljubavi i zrelom kapitalizmu. Upravo je ona napisala neke od najboljih dijaloga koje smo pročitali. – The New Yorker

Sally Rooney rođena je 1991. godine u Castelbaru, u Irskoj. Diplomirala je englesku i američku književnost na Trinity Collegeuu Dublinu, gdje živi i radi. Svoj roman prvijenac "Razgovori s prijateljima" objavila je 2017. godine dok je još dovršavala studij američke književnosti te je njime odmah privukla pažnju književne kritike. Rooney je zahvaljujući ovom romanu po izboru The Sunday Timesa 2018. proglašena najboljom mladom spisateljicom, a roman se našao u užem izboru brojnih nagrada poput prestižne nagrade Dylan Thomas za mlade pisce, nagrade skupine Kerry za najbolji roman godine, nagrade Rathbones Folio te nagrade International Dublin Literary Award. Njezin drugi roman "Normal People" nominiran je 2018. godine za nagradu Man Booker, nagradu Dylan Thomas i nagradu Women’s Prize for Fiction. Njezina djela objavljivana su u časopisima Granta, The White Review, The Dublin Review, The Stinging Fly, Kevin Barry’s Stonecutter i antologiji The Winter Pages.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –