Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John McGahern

Među ženama

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 11/2020.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593068
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

„Kad je oslabio, Moran se počeo bojati svojih kćeri.“ Tako počinje roman o mnogočlanoj irskoj obitelji u čijem je središtu dominantni otac prijeke naravi i iznenadnih promjena raspoloženja, oko kojega cijela obitelj oprezno tapka. Ili gotovo cijela, jer najstariji sin Luke napustio je Irsku, roditeljski dom i oca bez riječi te takvim činom otvorio Moranovu rak-ranu. 

Taj se tvrdi muškarac, bivši ratni veteran, teško nosi s promjenama bilo koje vrste. Kroz njegovu će potresnu borbu da prihvati i sebe i druge u novom svjetlu čitatelji otkriti sve nijanse jedne tihe i ustrajne tiranije, ali i možebitne razloge Moranova straha pred kćerima.

John McGahern nezaobilazno je ime irske književnosti dvadesetog stoljeća, a "Među ženama" najvažniji roman iz njegova opusa. Smješteno u ruralnu Irsku, ovo moderno remek-djelo daje snažan uvid u patrijarhalno irsko društvo, pogođeno mnogim promjenama. Istodobno riječ je o važnoj i dirljivoj studiji obiteljskih odnosa koji su uvjetovani ljudskom snagom i, nadasve, vjernošću. 

Iz medija:

Jedan od najboljih pisaca našeg doba. – Hilary Mantel

Remek-djelo. – John Banville

McGahern nam donosi onaj osnažujući dar najbolje fikcije, istančani osjećaj za istinu, osjećaj za transparentnost koji nam omogućuje da zamišljene živote vidimo bolje i bistrije nego vlastite. – John Updike

Ovo suvremeno irsko remek-djelo jednako je istraživanje irskog patrijarhata sa svim njegovim manama koliko i elegija svijetu kojega više nema. – The Guardian

John McGahern bio je jedan od rijetkih pisaca koji se mogao probiti između jezika istine i ljubavi s jedne strane i jezika kontrole, dogme i moći s druge. – Donal Ryan, The Irish Times

McGahern je irski romanopisac kojega bi svatko trebao čitati. – Colm Tóibín

John McGahern (1934. – 2006.) jedan je od najistaknutijih irskih književnika druge polovice dvadesetog stoljeća. Prije nego što je postao književnik školovao se za učitelja u osnovnoj školi, a kasnije je dugo poučavao i putovao. Živio je u okrugu Leitrim. Kao autor šest hvaljenih romana i četiri zbirke kratkih priča, McGahern je dobitnik brojnih nagrada i odlikovanja, među kojima su i Irish-American Foundation Award, Prix Ecureuil de Littérature Etrangère Bordeaux i orden Reda viteza umjetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture. "Među ženama", roman koji je ovjenčan nagradom Guinness Peat Aviationa i nagradom Irish Timesa, bio je u užem izboru za Booker i adaptiran je u BBCjevu televizijsku seriju. McGahernova djela uvrštena su u brojne antologije i prevedena na mnoge jezike. Godine 2005. njegova autobiografija "Memoir" osvojila je nagradu za književnost South Bank.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –