Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky C. J. Polychroniou

Optimizam, a ne očaj : O kapitalizmu, imperiju i društvenim promjenama

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 11/2020.
  • 248 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533554679
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U najnovijim intervjuima koje je za Truthout dao C. J. Polychroniouu, Noam Chomsky iznosi svoje stavove o „ratu protiv terorizma“, usponu neoliberalizma, izbjegličkoj krizi, izgledima za postizanje izraelsko-palestinskog mira, usponu pokreta Black Lives Matter, disfunkcionalnom američkom izbornom sustavu, opasnosti od klimatskih promjena te o nadama, izgledima i izazovima izgradnje pokreta za radikalnu promjenu. 

Knjiga "Optimizam, a ne očaj" obavezna je literatura u ovim teškim vremenima. Podijeljena u tri dijela, počinje preciznom analizom neoliberalizma i imperijalizma, stanja u Europskoj uniji, uloge religije u politici i klasne polarizacije. U drugom dijelu fokusira se na Trumpov predsjednički mandat te izlaže povijest američke vanjske politike, kao i ostale važne teme, poput zdravstvene skrbi, obrazovne politike i globalnog zatopljenja. Naposljetku, treći dio knjige govori o alternativi postojećem sustavu, postavljajući pitanje: Jesu li Sjedinjene Države spremne za socijalizam?

Noam Chomsky već je više od pola stoljeća „moralna savjest Amerike” (iako je većini Amerikanaca i dalje nepoznat), kao i najpoznatiji javni intelektualac na svijetu, koji neprestano progovara protiv američke agresije i zagovara prava slabih i ugnjetenih širom svijeta, još od rata u Vijetnamu do danas. Njegove se analize uvijek temelje na neospornim činjenicama, a usmjeravaju ih i duboki moralni stavovi o slobodi, demokraciji, ljudskim pravima, doličnosti i pristojnosti. Glas Noama Chomskog i dalje je gotovo jedinstveni bljesak nade i optimizma u ovim mračnim vremenima – u razdoblju neviđene ekonomske nejednakosti, jačanja autoritarnosti i društvenog darvinizma, uz ljevicu koja je okrenula leđa klasnoj borbi.

Iz medija:

U ovom briljantnom izboru najnovijih intervjua o širokom rasponu tema Chomsky pokazuje zadivljujuću širinu znanja, veliku dubinu uvida, jasnoću u objašnjavanju svojih stavova i neumornu posvećenost društvenoj i ekonomskoj pravednosti. – Robert Polloin, prof. ekonomije na Sveučilištu Massachusetts-Amherst

Ako još niste čitali Chomskog, ova knjiga otvorit će vam oči, a čak i ako jeste, pokazat će vam da još ima dosta tema u kojima vas može prosvijetliti. Ova je knjiga svjetionik – ili, bolje, GPS – u ovom turbulentnom i sve mračnijem svijetu. – Ha-Joon Chang, Sveučilište Cambridge

Ovaj fascinantni izbor intervjua pokriva zadivljujući raspon fundamentalnih i presudnih društvenih tema, pokazujući iznova da je Noam Chomsky najhumaniji i najupućeniji intelektualac današnjice kad je riječ o dosljednom i predanom zalaganju za pravednije društvo. – Richard Falk, prof. međunarodnog prava, Sveučilište Princeton

Nadamo se da će ovi tekstovi pripomoći da se stavovi i ideje Noama Chomskog približe novom naraštaju čitatelja, istodobno održavajući vjeru u čovjekovu sposobnost da pruži žestok otpor silama političke tame i da u konačnici promijeni tijek povijesti nabolje. – C. J. Polychroniou

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

C. J. Polychroniou politički je ekonomist koji je predavao na sveučilištima i istraživačkim centrima u Europi i SAD-u. Glavna su mu područja zanimanja europska ekonomska integracija, globalizacija, politička ekonomija Sjedinjenih Država i dekonstrukcija neoliberalnog političko-ekonomskog projekta. Objavio je nekoliko knjiga, a članci su mu se pojavljivali u velikom broju novina, časopisa i internetskih portala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –