Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Vlada u budućnosti

  • Nakladnik: Jesenski i Turk
  • Prijevod: Tamara Slišković
  • 10/2005.
  • 80,
  • ISBN 9532222006
  • Cijena: 39.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U svom, sada već klasičnom, predavanju održanom u Poetry Centeru u New Yorku 16. veljače 1970., Noam Chomsky daje britku i beskompromisnu viziju društvenih promjena u sljedećim desetljećima. Uspoređuje četiri temeljna stajališta o ulozi države u napredujućim industrijskim društvima: klasični liberalizam, libertarijanski socijalizam, državni socijalizam i državni kapitalizam, i objašnjava zašto smatra da je libertarijanski socijalizam, pri čemu misli na teorije u rasponu od Ijevičarskog marksizma do anarhizma, najbolje rješenje i, na neki način, prirodni produžetak klasičnog liberalizma u novim uvjetima.

»Pojedinci koji se natječu za moć izražavaju ograničenu konzervativnu ideologiju - u biti, interese jednog ili dragog sektora korporacijske elite, s varijacijama... Mislim da se takav način razmišljanja prešutno podrazumijeva u sustavu korporacijskog kapitalizma. Ti pojedinci i institucije koje su iza njih upravljaju državom i njihov je interes 'nacionalni interes'. Taj se interes primarno i nadmoćno ostvaruje prekomorskim carstvima i rastućim sustavom kapitalizma vojne države na domaćem tlu. Kad bismo mi kao narod uskratili svoj pristanak (što bismo i trebali učiniti), usprotivili bismo se praksi da ti pojedinci - i interesi koje zastupaju - vladaju i upravljaju američkim društvom te da većini zemalja svijeta nameću svoju ideju svjetskog poretka i svoja mjerila legitimnog i opravdanog političkog i gospodarskog razvoja...«

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –