Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Noam Chomsky

Intervencije

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Mijo Pavić
  • 03/2008.
  • 257 str., meki uvez
  • ISBN 9789531206860
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
U svojoj novoj knjizi, koja se sastoji od 44 kratka eseja, američki akademik i ljevičarski aktivist Noam Chomsky, na sebi svojstven i vrlo kritički način, tematizira vrlo širok spektar tema i događaja koji su se zbili između 1999. i 2007. g., kao što su: NATO-ova intervencija na Kosovu, teroristički napadi 11. rujna, američka intervencija u Afganistanu, rat u Iraku, palestinsko-izraelski sukob, iranska kriza te sjeverno-korejski nuklearni program itd.

Krećući se kroz navedene teme, Chomsky iznosi mnoge provokativne tvrdnje, od kojih su neke poput one da nitko ne pokreće vojnu intervenciju protiv Izraela, unatoč činjenici da već godinama kontinuirano otima i ubija libanonske i palestinske civile, podigle veliku prašinu. Chomsky nije ništa blaži ni kada optužuje Sjedinjene Države da su poduzele vojnu intervenciju u Afganistanu itekako svjesne mogućnosti da će ona vrlo vjerojatno dovesti nekoliko milijuna ljudi na sam rub gladi. Ili kada tvrdi kako Sjeverna Koreja, iako zasigurno najopasniji član tzv. osovine zla, 'ne ispunjava prvi američki uvjet da bi postala legitiman cilj napada: nije bespomoćna.'

Sjedinjene države, prema Chomskom, već su duže vrijeme glavni pokretač terora u svijetu, a dolaskom su Bushove administracije i 'obznanile da namjeravaju kontrolirati svijet silom'. U svakom slučaju, Intervencije Noama Chomskog čitatelju nude upravo ono što mu treba: pristupačan vodič za uvid u vrlo širok raspon svjetskih problema koji prevladavaju u suvremenom političkom okružju.

***

Noam Chomsky (1928.) je svjetski poznat politički aktivist i publicist. Chomsky je ključna intelektualna figura američke ljevice, a član je i Američke akademije znanosti i umjetnosti (American Academy of Arts and Sciences). Autor je više od 50 knjiga s područja lingvistike, psihologije, filozofije, sociologije i politike, među kojima su najpoznatije: 'Sintaktičke strukture' ('Syntactic Structures'), 'Gramatika i um' ('Language and Mind'), 'Kobno trojstvo - Sjedinjene Države, Izrael i Palestinci' ('The Fateful Triangle: The United States, Israel and the Palestinians'), 'Stari i novi svjetski poretci' ('World Orders Old and New'), 'Moć i teror' ('Power and Terror'), 'Hegemonija ili opstanak' ('Hegemony or Survival') itd.

Noam Chomsky američki je lingvist, filozof, politički aktivist, pisac i predavač. Počasni je profesor na Sveučilištu Arizona te profesor emeritus lingvistike i filozofije na Massachusetts Institute of Technology. Objavio je velik broj značajnih knjiga, članaka i eseja o globalnoj politici, povijesti i lingvistici. Među političkim bestselerima su mu knjige "Hegemonija ili opstanak", "Tko vlada svijetom?" i "Globalno nezadovoljstvo". Živi u Tucsonu u Arizoni.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –