Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Agičić

Srednjoeuropske teme

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 12/2020.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281280
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi "Srednjoeuropske teme" Damira Agičića sakupljeni su autorovi tekstovi o različitim aspektima odnosa Hrvata i naroda Srednje Europe, prije svega Poljaka, Čeha i Mađara, koji su nastajali tijekom niza godina i poneki su bili objavljeni na poljskom ili češkom, ili pak na hrvatskom jeziku u teže dostupnim znanstvenim i stručnim publikacijama u zemlji i inozemstvu.

Nekoliko je tekstova posvećeno neoslavizmu i hrvatskom novinstvu na prijelazu u 20. stoljeće, a nekoliko je radova o značajnim osobama koje su djelovale na hrvatsko-poljskoj i hrvatsko-češkoj kulturnoj suradnji ili političkim odnosima, primjerice o prevoditelju i promotoru hrvatske kulture u međuratnoj i poratnoj Poljskoj Wiktoru Bazielichu, o Tomašu G. Masaryku, o hrvatskome obiteljskom podrijetlu poljsko-američkog povjesničara Oskara Haleckoga, o prvome profesoru mađarskoga jezika i književnosti na zagrebačkom sveučilištu Kazimiru Grekši i dr.

Damir Agičić profesor je europske i svjetske povijesti modernog doba na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U znanstvenim časopisima i novinama za kulturu objavio je velik broj prikaza knjiga i časopisa, nekrologa profesorima, kao i nekoliko tekstova o povijesti odnosno trenutnom stanju hrvatske historiografije ili priloga poznavanju određenih aspekata života i djelatnosti istaknutih povjesničara.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –