Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Osvalds Zebris

U sjeni Pijetlovog brda

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Santa Domijan Zviedre
  • 12/2020.
  • 265 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533511856
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

„Postoji fenomen povezan s 1905. godinom koji želim posebno istaknuti. To je gorka sudbina prve generacije latvijskih učitelja. [...] Učitelj i folklorist Pēteris Birkerts u svom radu, 'U revoluciji 1905. godine stradali učitelji Latvije', sakupio je informacije o sudbinama stotina učitelja. Po njegovom mišljenju, razne represije su utjecale na oko tisuću latvijskih učitelja – depresivno mnogo, s obzirom da krajem 19. stoljeća na teritoriju sadašnje Latvije živi oko 1,3 milijuna Latvijaca.

'U sjeni Pijetlovog brda' nije samo roman o značajnom razdoblju latvijske nacije. To je i priča o ljudskoj nemoći, paralizirajućem strahu od vlastitog ‘ja’, o  kukavičluku, proisteklom iz osjećaja grijeha i krivnje, koji baca čovjeka na koljena, razara ga, tjera na traženje puta prema spasenju, zavarava ga i oduzima mu najvažnije – ljudskost. [...] Lajtmotiv romana je čovjekov put prema iskupljenju od krivnje – uspinjanje uza svoju vlastitu planinu savjesti prikazano na pozadini značajnih društvenih potresa.“

Osvalds Zebris, o romanu

Osvalds Zebris (1975.) latvijski je pisac i novinar. Za prvu zbirku kratkih priča, "Brīvība tīklos", dobio je 2010. Latvijsku nagradu za književnost. Napisao je i tri romana, od kojih je roman "U sjeni Pijetlovog brda" osvojio Latvijsku nagradu za književnost 2015, a 2017. i Nagradu Europske unije za književnost. Član je Udruženja pisaca Latvije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –