Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sándor Jászberényi

Najljepša noć duše

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 03/2021.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321172
  • Cijena: 18.58 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Najljepša noć duše" mađarskog novinara i pisca Sándora Jászberényija zbirka je od 12 priča povezanih jedinstvenim glavnim likom – Daniel Marosh mađarski je ratni dopisnik koji prati događaje tijekom Arapskog proljeća, politička previranja u Egiptu, Izraelu i Iranu, istovremeno se boreći s vlastitim demonima.

Ljut na sebe, na bivšu ženu, na propale revolucije i na cijeli svijet, Marosh briljantno, izravno i bez dlake na jeziku pripovijeda o surovoj svakodnevici na Bliskom istoku, ne prikazuje samo pakao bliskoistočnih sukoba već on taj pakao intenzivno živi. I nije na bojnom polju već u gradovima, predgrađima, Gradu Mrtvih (maestralna priča Pseći sin) gdje život kipti nesmiljenom snagom.

Ovaj enfant terrible mađarske književnosti, kojega su kritičari usporedili s Hemingwayem nije samo promatrač nemilih događaja, nego je ravnopravan protagonist iz samog srca ratne drame.


Unatoč tome što mrzimo ratove i svakodnevno čitamo i gledamo o ratnim sukobima na Bliskom istoku, kako objasniti to da ovu knjigu ne možemo ispustiti iz ruku?
Le Courrier de l’Europe centrale

Tvrda proza koja izaziva vrtoglavicu… majstorski primjer kako ispripovijedati ratnu priču.
Le Journal du Dimanche

Impresivno, ove izvanserijske priče pokazuju visoku razinu Jászberényijeva pripovijedanja.
Publisher's Weekly

Nezaboravno... neprocjenjiv primjerak književnosti koji nam pomaže sagledati najveće promašaje našeg doba.
Sydney Morning Herald

Sándor Jászberényi (1980.) mađarski je novinar i pisac. Objavio je knjige "Vrag je crni pas: Priče s Bliskog istoka i šire" (New Europe Books, 2014.) i "Najljepša noć duše", koja je 2017. dobila mađarsku književnu nagradu Libri. Kao ratni dopisnik za mađarske medije, New York Times, Egypt Indepenent izvještavao je o Arapskom proljeću, sukobima u Gazi, Darfurskoj krizi, Siriji, itd. Zadnjih godinu dana boravi u Ukrajini i prati ratna zbivanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –