Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Arthur Schnitzler

Kasna slava

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Andy Jelčić
  • 04/2021.
  • 164 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401140
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kasnu slavu službenik Eduard Saxberger doživljava u poodmakloj dobi. Posjećuje ga nepoznat mladić i kaže mu da je pročitao tanku knjižicu lirike kojom se Saxberger davnih dana bio proslavio; obožavatelj ga poziva u društvo mladih književnika kojima je on uzor. Isprva posramljen podsjećanjem na prošlost, no zatim taštine polaskane njihovom pažnjom i privučen raspravama o zbiljskoj umjetnosti, Saxberger im se pridružuje. Ubrzo međutim uviđa jalovost cijele situacije i to da više nikad neće uspjeti napisati ništa novo.

U doba velikog uspjeha Anatola i Ljubakanja, u ovome (u Schnitzlerovoj rukopisnoj ostavštini u Cambridgeu pronađenom i nedavno prvi put objavljenom) ranom portretu bečkih književnih boema vidljivi su strahovi i sumnje tridesetdvogodišnjega Schnitzlera.

„Ono što se može naučiti iz stotinu dvadeset godina staroga teksta – i što je čak i Karl Kraus mogao naučiti iz njega – jest ironičan pogled na sebe i svijet. To ovu novelu iz doba bečke moderne čini suvremenim današnjim tekstom.“ – Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Arthur Schnitzler, rođen 1862., umro 1931. u Beču, i kao pripovjedač i kao dramatičar pripada najvažnijim književnicima njemačkoga govornog područja s prijeloma 19. i početka 20. stoljeća. Njegova se djela i danas prevode te izvode na brojnim uglednim svjetskim pozornicama.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –