Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marieke Lucas Rijneveld

Večernja nelagoda

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Svetlana Grubić Samaržija
  • 05/2021.
  • 304 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554846
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Obitelj Mulder se raspada nakon smrti najstarijeg djeteta, sina Matthiesa, koji se utopio kad je kližući se propao kroz led. Njegova desetogodišnja sestra Jas, iz čije perspektive pratimo priču, oplakuje bratovu smrt, a usto se osjeća krivom jer je poželjela da umre kad je nije poveo sa sobom na klizanje. Nakon tragedije Jas odbija skinuti svoju crvenu jaknu, koja postaje sve smrdljivija i teža, džepova punih žaba krastača, zečjih brkova i ostalih stvari koje joj služe u izvođenju zaštitnih rituala kojima s bratom Obbeom i sestrom Hannom pribjegava nakon Matthiesove smrti. 

Obbe muči životinje u ritualima žrtvovanja, a Hanna mašta o bijegu s farme – gdje postoji bogat rječnik posvećen životinjama, ali vlada opresivna tišina kad je riječ o ljudskom životu, gdje vlada slika prijetećeg i okrutnog Boga. Roditelji izbjegavaju međusobni dodir, čak i pogled, i dok oni tonu u žalost za izgubljenim sinom, njihova djeca prepuštena samima sebi izmišljaju vlastita pravila, vlastitu kozmologiju. U divljoj konfuziji oni prelaze uobičajene granice normalnog ponašanja.

Roman govori o tome kako trauma (u ovom slučaju smrt djeteta u obitelji) oblikuje čovjekovo iskustvo i pogled na svijet. Brutalna, mračna, sumorna, snažna proza o djevojčici u izrazito religioznoj obitelji na izoliranoj nizozemskoj farmi koja se suočava s iskustvom smrti starijeg brata.

"Večernja nelagoda", zadivljujući je debitantski roman mlade nizozemske književne senzacije Marieke Lucas Rijneveld, najmlađe dobitnice nagrade Booker International 2020. godine.

Marieke Lucas Rijneveld (1991.) jedan je od najnadarenijih nizozemskih spisatelja mlađe generacije. Debitirao je 2015. zbirkom pjesama "Kalfsvlies", koja je doživjela nekoliko izdanja i ovjenčana je nagradom C. Buddingh za najbolji pjesnički prvijenac te će uskoro biti objavljena i na španjolskom jeziku. "Večernja nelagoda" iznimno je hvaljen roman preveden na njemački, talijanski i engleski, a bit će objavljen i u Francuskoj, Južnoj Koreji, Turskoj, Grčkoj, Srbiji, Kini, Norveškoj, Švedskoj, Bugarskoj, Rusiji i Portugalu kao i na španjolskom i arapskom jeziku.

Engleski prijevod osvojio je nagradu International Booker Prize 2020., čime je Marieke Lucas Rijneveld postao dosad najmlađa osoba nagrađena tom prestižnom nagradom. Njegova druga zbirka pjesama "Fantoommerrie", objavljena 2019., dobila je nagradu za poeziju Ida Gerhardt.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –