Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marieke Lucas Rijneveld

Moja miljenica

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Svetlana Grubić Samaržija
  • 08/2022.
  • 311 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533555942
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Moja miljenica", drugi roman Marieke Lucas Rijneveld, priča je o zabranjenoj ljubavi. Sredovječni veterinar i njegova „miljenica“, maloljetna farmerova kći, upuštaju se u svojevrsni dance macabre istražujući vlastiti identitet i seksualnost.

Priča je ispričana iz perspektive četrdesetdevetogodišnjeg muškarca koji u svojoj čežnji za nevinošću i čistoćom razvija opsesiju muškobanjastom četrnaestogodišnjakinjom laneno plave kose i zastrašujuće mračne imaginacije. Njegova je motivacija bijeg od traume iz djetinjstva i usamljenosti, njezina bijeg od učmale sredine u svijet mašte. Tijekom tog fatalnog ljeta oni razviju opsesivnu fascinaciju jedno drugim koja završi prelaženjem svih granica. Opsesivna priča koja istodobno slama srce i budi jezu govori o gubitku, zabranjenoj ljubavi, usamljenosti i identitetu.


Nelagodna priča o opsesiji (...) privlači čitatelja majstorskim jezikom unutarnjeg monologa. Jedinstven, bogat i stilski izbrušen jezik koji nezaustavljivo teče i koji je istovremeno i težak i lagan. U književnosti nizozemskog govornog područja pisanja se prihvatio rođeni pisac kojemu uz mnogo poštovanja i divljenja dodjeljujemo Flamansku nagradu za književnost, prvi Boon u povijesti. Marieke Lucas Rijneveld, kakvu si dobru knjigu napisao! (iz obrazloženja žirija flamanske nagrade Boon)


Morbidna, intenzivna, duboko uznemirujuća priča, no istodobno dirljiva i opsesivno privlačna. Tekst je ispunjen referencama na slavne Nizozemce poput Gerarda Revea i Jana Wolkersa, ali i magičnim stihovima Curta Cobaina i Kate Bush te aluzijama na Nabokovljevu Lolitu i Harryja Pottera kojeg je Rijneveld potajno čitao odrastajući u izrazito religioznoj obitelji.
– Dagbladet

Roman o opsesiji četrdesetdevetogodišnjeg veterinara, supruga i oca, četrnaestogodišnjakinjom. "Moja miljenica" priča je o muškarcu koji je vođen svojom fatalnom strašću i o jednoj djevojci koja traži sigurnost i svoje mjesto u svijetu. To je svjedočanstvo o jednoj ljubavi životinjske siline i moralne dvojbenosti.
– Vrij Nederland

Nevjerojatno bolna, sirova i okrutna priča koja šokantnim odnosom maloljetnice i sredovječnog muškarca asocira na Lolitu Vladimira Nabokova.
– Het Parool

Ovim romanom koji se odlikuje izbrušenim poetskim jezikom autor učvršćuje poziciju modernog klasika ne samo nizozemske nego i svjetske književnosti.
– Nederland Dagblad

Zadivljujuća i ujedno jeziva i mračna priča ispričana upečatljivim, evokativnim i prodornim stilom iz temelja će potresti čitatelja.
– Letterenfonds

Marieke Lucas Rijneveld (1991.) jedan je od najnadarenijih nizozemskih spisatelja mlađe generacije. Debitirao je 2015. zbirkom pjesama "Kalfsvlies", koja je doživjela nekoliko izdanja i ovjenčana je nagradom C. Buddingh za najbolji pjesnički prvijenac te će uskoro biti objavljena i na španjolskom jeziku. "Večernja nelagoda" iznimno je hvaljen roman preveden na njemački, talijanski i engleski, a bit će objavljen i u Francuskoj, Južnoj Koreji, Turskoj, Grčkoj, Srbiji, Kini, Norveškoj, Švedskoj, Bugarskoj, Rusiji i Portugalu kao i na španjolskom i arapskom jeziku.

Engleski prijevod osvojio je nagradu International Booker Prize 2020., čime je Marieke Lucas Rijneveld postao dosad najmlađa osoba nagrađena tom prestižnom nagradom. Njegova druga zbirka pjesama "Fantoommerrie", objavljena 2019., dobila je nagradu za poeziju Ida Gerhardt.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –