Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Åsa Wikforss

Alternativne činjenice : O znanju i njegovim neprijateljima

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Željka Černok
  • 05/2021.
  • 224 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321202
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U današnje vrijeme, kad su nam informacije dostupnije nego ikada a svijet je  preplavljen lažnim vijestima, teorijama zavjere i negiranjem i ignoriranjem znanstvenih činjenica, ljudi traže rješenja i istinu. Ova knjiga rasvjetljuje stanje stvari iz filozofskog i psihološkog kuta gledanja, na pristupačan način vodi nas kroz fenomen post-istine i sugerira kako se odnositi prema tzv. alternativnim činjenicama.

Koristeći primjere iz medija, obrazovanja i politike, autorica nam pomaže da shvatimo problem koji spada u najveće izazove današnjice, objašnjavajući po čemu se znanje razlikuje od mišljenja, zašto se  sumnja i dezinformacije tako lako šire, zašto je ponekad tako teško prihvatiti istinu i kako nas društvena priroda ljudskog znanja čini lakim metama za manipulacije – i u privatnom i u javnom prostoru. 

"Alternativne činjenice" od svog prvog izdanja 2017. postale su nezaobilazan dio  rasprava u EU i od tada su prevedene na više od deset jezika. Drugo, dopunjeno izdanje na hrvatskom vam predstavljamo u prijevodu Željke Černok.


Dubinska, mudra i precizno izložena analiza jednog od gorućih problema našeg vremena.
Steven Pinker, profesor psihologije na Sveučilištu Harvard i autor knjige "Prosvjetiteljstvo našeg doba"

I prije današnjeg vala otpora prema znanju, ova bi knjiga bila važna. Danas je krajnje neophodna.
Dan Larhammar, predsjednik Švedske akademije znanosti

Kombinirajući spoznaje iz filozofije, psihologije i sociologije Wikforss jednostavno, duhovito, ali i temeljito analizira probleme današnjeg društva. Tour de force.
Paul Boghossian, profesor na Sveučilištu NYU i autor knjige "Strah od znanja"

Åsa Wikforss doktorirala je filozofiju na Sveučilištu Columbia u SAD-u i trenutačno predaje na Sveučilištu u Stockholmu. Članica je Academie Europaea, Kraljevske akademije znanosti, a nedavno je odabrana i za članicu Švedske akademije. Za svoj je rad na populariziranju filozofije i zagovaranju važnosti znanosti u suvremenom društvu dobila mnoštvo nagrada, a njezina knjiga "Alternativne činjenice" postala je bestseler i prevedena je na deset jezika. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –