Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sonja Delimar

Biti ili ne biti (svoja) : Poetski dijalozi s hrvatskim autorima

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • 12/2020.
  • 247 str., meki uvez
  • ISBN 9789533411965
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sonja Delimar svoju zbirku pjesama "Biti ili ne biti (svo­ja)" zasniva na zanimljivome konceptu, kako sama kaže u podnaslovu, "poetskih dijaloga s hrvatskim autori­ma", i to od amblematičnoga Marka Marulića ("oca" hrvatske književnosti), sve do današnjih, pa i najmlađih autora (najmlađi je Franjo Nagulov, rođen 1983. godi­ne). Upravo bi dijalog mogao biti i ključna riječ autori­čine poetike u ovoj knjizi, bolje rečeno, komunikacija koja se najčešće i zbiva u dijalogu, makar taj dijalog može podrazumijevati i razgovor koji lirski subjekt ima sa samim sobom. Komunikacija, odnosno dijalog u toj poeziji događa se doslovno sa svim što autorica uopće može čulno ili inteligibilno percipirati.

Dijalog je to s pjesmama, ali i s nekim drugovrsnim djelima mnoštva hrvatskih književnika, svim predmetnotematskim, motivskim, versifikacijskim i kompozicijskim razinama njihovih pjesama, teoretskim razmišljanjima o poeziji, vlastitim egzistencijalnim i emotivnim situacijama te spoznajnim matricama. Komunikacija je to s Bogom, svemirom, prirodom i urbano-kulturnim fenomeni­ma, dijalog lirskoga subjekta s pjesmom unutar koje se nalazi, kao i metatekstualne svijesti same sa sobom o karakteru pjesme i procesu njezina nastanka.

(…) Poezija je to koja je i izrazito maniristička i izrazito egzistencijalna i subjektivizirana, i eruditska i konkretna, i snažno emotivna i prosedejno "iskalkuli­rana", poezija koja svoju autentičnost zadobiva u srazu "visoke" forme i "niskog" sadržaja, posvećenog prosto­ra tradicije i banalnosti suvremenog života, uzvišenih ljubavnih ideala i njihovih svakodnevnih karikatural­nih tragikomedija.

Davor Šalat

Sonja Delimar, pjesnikinja, gimnazijska profesorica hrvatskoga jezika u Koprivnici, autorica dviju pjesničkih zbirki i niza ciklusa pjesama objavljenih u časopisima Forum, Kolo, Vijenac, Riječi te na nekoliko internetskih portala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –