Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sheila Heti

Majčinstvo

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Maja Šoljan
  • 06/2021.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789533321240
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Imati ili nemati djecu? Jednostavno je pitanje na koje ipak nema jednostavna odgovora, kako nam to Sheila Heti maestralno pokazuje u svome hvaljenom romanu "Majčinstvo". Na pragu četrdesetih, protagonistica je suočena s dvojbom koja će postati i temom njezina novog romana: želi li ona zaista dijete ili je rađanje ženama društveno i kulturalno nametnuto? Hoće li rođenje djeteta naštetiti njezinoj umjetničkoj kreativnosti? Može li ona biti dobra majka? Zašto su njezine prijateljice bez mnogo pitanja prihvatile tu ulogu? Hoće li biti prokleta ako ne donese na svijet novo biće? Tisuću pitanja što se gomilaju i tisuću odgovora što se smjenjuju ovisno o okolnostima, raspoloženju, uvidima u vlastitu psihu ili obiteljsku povijest. 

Knjiga Sheile Heti, filozofski roman koji nadilazi samu temu majčinstva, iscrpna je studija o suvremenom životu, o bivanju ženom i o društveno nametnutim obrascima i očekivanjima. Radar njezina pronicljivog i zaigranog uma uhvatit će svaki detalj i razobličiti svako uvriježeno mnijenje: izbore koji su naizgled naši, život u paru, odnos muškaraca i žena, ljubav, transgeneracijske traume. 

Ovaj provokativni roman pun humora s jednakim užitkom čitat će oni koji nisu nikada razmišljali o djeci, oni koji tek razmišljaju i oni koji su roditeljske vode već iskusili.

Iz medija:

Inventivno osmišljen roman o tome kako je komplicirano biti ljudsko biće u kojem se bore i suprotstavljaju razne želje… Moćno, prožeto crnim humorom i istodobno potresno.
Los Angeles Review of Books

Roman Sheile Heti lako bi mogao postati najvažnijim književnim djelom na temu majčinstva… Ovo je iznimno složena knjiga – ne toliko knjiga koliko tapiserija, pomno izrađeno profinjeno umjetničko djelo.

The Guardian

Sjajan, radikalan i dirljiv roman koji će sigurno potaknuti brojne rasprave, baš kao i njezine prethodne knjige. Sheila Heti u Majčinstvu je otišla korak dalje.

The Paris Review

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri "How Should a Person Be?" i "Women in Clothes" priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman "Majčinstvo" (Motherhood, 2018.) našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. "Majčinstvo" je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –