Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mark Thompson

Danilo Kiš : Žamor povijesti

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Muharem Bazdulj
  • 06/2021.
  • 246 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583853
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Kad je 2014. britanski povjesničar i novinar Mark Thompson objavio "Izvod iz knjige rođenih, Priča o Danilu Kišu", mnogi su u njemu prepoznali autora koji uz upućenost nudi inovativnost, a uz vještinu strast – biografa koji je postavio nove standarde kišologije. Sedam godina poslije, u "Žamoru povijesti" Thompson će čaroliju ponoviti – drugačije. 

U šest iznimnih eseja život i djelo "velikog i nevidljivog pisca" (kako je Danila Kiša opisao Kundera) Thompson nam približava krećući se vješto po istoj onoj crti na kojoj je Kiševa umjetnost nastajala – granici između Književnosti i Povijesti. 

Koliko se od budućeg Kiša može pronaći u pismima koja je nakon susreta u Makarskoj slao svojoj prvoj ljubavi, Jean McCrindle, kćeri britanskih komunista? Koliko je na njega utjecao Samuel Beckett, autor za kojega je Povijest bila "nesvjestica" (za Kiša bila je žamor, užasan i neizbježan)? Kako se Kišev aksiom o nedjeljivosti etike i poetike upisuje i čita u njegovim djelima o europskim totalitarizmima, a kako u kontekstu zvjerstava počinjenih na ovim prostorima, krajem istog tog krvavog 20. stoljeća? Kako je u dokumentima na kojima je temeljio svoje priče znao čuti i prenijeti ono što povjesničari prečesto nisu – patnju čovjeka? 

Da bismo doista "vidjeli" Kiša, Mark Thompson u "Žamoru povijesti" nudi nam neočekivanu optiku, motiv koji je Kiš dijelio s Beckettom: oko muhe. Ono će u istu sliku uhvatiti Miroslava Krležu i Jamesa Joycea, Sokrata i Hannah Arendt, Slavka Goldsteina i Emmanuela Le Roya Laduriea. Književnost i povijest, život i san. Više nego zasluženo, za ljubitelje i proučavatelje Danila Kiša, ovu bismo knjigu mogli nazvati prema njezinu zadnjem poglavlju: Alfabet.

Mark Thompson (1959.) britanski je povjesničar koji je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća živio u Zagrebu i u Dubrovniku. Autor je dviju knjiga o (post)jugoslavenskoj stvarnosti: "Kuća od papira: Kraj Jugoslavije" (1992.) i "Kovanje rata: Mediji u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini" (1995. i 1999.), povijesne studije "Bijeli rat: Život i smrt na talijanskom frontu 1915.–1919." (2008.) te hvaljene biografije "Izvod iz knjige rođenih: Priča o Danilu Kišu" (2014).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –