Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mauricio Segura

Viralno

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Lea Kovács
  • 07/2021.
  • 356 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401195
  • Cijena: 23.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Viralno" najrecentniji je roman kanadskog autora čileanskog podrijetla Mauricija Segure. Premda već prvi, uspješni, roman progovara o doseljenicima u kontekstu integracije, ovaj roman transponira osobitosti toga suživota u eru društvenih mreža i trenutačne polarizacije, te propituje promjene paradigma vezanih za međukulturne veze, otvorenost prema Drugome i inkluziju. Autor kroz brojne likove skicira svoje suvremenike i pruža dubok uvid u razne mikrokozmose progovarajući o sadašnjici doseljenika iz Magreba i evoluciji percepcije te stigmatizirane i marginalizirane zajednice.

Jednog jesenskog jutra raznim će se likovima preokrenuti život zbog objave videosnimke koja prikazuje žustru raspravu između vozačice autobusa i mladića odjevenog u dželabu, nakon što mu zatvori vrata pred nosom kako ne bi kasnila. Videosnimka izaziva lavinu komentara i iskaze mržnje. Je li on bio nasilan prema njoj ili ona mrzi manjine? Autor pripovijeda o posljedicama tog događaja i svakidašnje diskriminacije, u svakom poglavlju dajući glas novom liku, neposrednom svjedoku, kao što su Lola, mlada novinarka koja tu viralnu videosnimku snimi i objavi na Twitteru, vozačica Dominique, mlada Magrebka Yasmine, zabrinuta zbog nestalog brata, Camilo, zaljubljenik u košarku, Guillaume, zabrinut za budućnost kulture, François, čelnik okruga žedan moći – svi su oni prisiljeni priznati i redefinirati svoje predrasude, toleranciju, pripadnost.

Umnožavanjem narativnih gledišta stvara se realistična slika današnjeg Montréala s njegovom bijedom i nadama, i dok autor ne zauzima stav, čitatelja suočava s vlastitim mu predrasudama i utire put promišljanju i preispitivanju.

Mauricio Segura, pisac, novinar, scenarist i urednik rođen je 1969. u Temucu, u Čileu, a od pete godine živi u Montréalu, Kanada. Nakon studija ekonomije i francuskog jezika i književnosti doktorirao je francuski jezik i književnost 2002. na montrealskom Sveučilištu McGill. Godine 2007-2008. bio je analitičar za Povjerenstvo za savjetovanje o praksama smještaja vezane uz kulturne razlike pri Vladi Québeca. 2008-2009. pisao je blog za časopis L’Actualité, a otad do 2013. bio je direktor sadržaja i savjetnik za scenarizaciju pri Productions Pimiento (televizija, kinematografija).

Poučavao je na kanadskim sveučilištima McGill i Concordia te vodio radionice kreativnog pisanja u Medijateci u Nantesu, u Francuskoj. Od 2013. član je uredništva časopisa L'Inconvénient. Član je Unije kanadskih književnica i književnika (UNEQ) i Društva radijskih, televizijskih i kinematografskih autora (SARTEC).

Autor je romana "Côte-des-Nègres" (1998), "Bouche-à-bouche" (2003), "Eucalyptus" (2010), "Oscar" (2016) prevedenih na engleski, te "Viral" (2020). Pisao je i uređivao znanstvene studije te novele, objavljene u književnim časopisima. Dobitnik je stipendija i rezidencija za pisce francuskog Centra za knjigu (CNL) i La nuit de l’écriture 1999., prve nagrade na Natječaju za novelu studentskog časopisa Le Quartier libre Sveučilišta u Montréalu 1995. te Nagrade za izvrsnost Društva za razvoj kvebečke kulturne periodike (SODEP) u kategoriji portret i intervju 2015. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –