Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Srećko Pulig

Teorija prakse : Eseji o ideologiji, kulturi i društvenoj strukturi

  • Nakladnik: Sandorf
  • 07/2021.
  • 191 str., meki uvez
  • ISBN 9789533513423
  • Cijena: 165.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Tekstovi Srećka Puliga okupljeni u knjizi "Teorija prakse : Eseji o ideologiji, kulturi i društvenoj strukturi" bave se ideološkim i društvenim pitanjima, iz naglašeno lijeve pozicije, što je za one koji poznaju Puligov rad sasvim očekivan rakurs. Puligova razmišljanja su britka i zaigrana, i nude lucidne uvide svima zainteresiranima za područja “ideologije, kulture i društvene strukture”.

Sva ljudska spoznaja po svom smislu odnosi se na praksu. O tome govori još antička filozofija, ali potpuno jednako i današnji televizijski dnevnik. Spoznate istine treba da rukovode praksom, govorio je filozof Aristotel, misleći pritom i na svakodnevno iskustvo ljudi, ali i na umjetnosti i znanosti. Svi moraju raspolagati pravim znanjem, pa bili ljudi fizičkim radnicima, zanatlijama, trgovcima, liječnicima, vojskovođama ili državnicima.

U ovdašnjoj znanstvenoj tradiciji, još od Jugoslavije, a naročito u razdoblju koje je vodilo prema njezinoj disoluciji, puno se govorilo o socijalnim razlikama među ljudima, njihovu bogatstvu ili siromaštvu. Pritom se služilo sociološkim kategorijama poput grupa, slojeva, društva i zajednice, no nivo se klase u pravilu zaobilazio. To je dvostruko zanimljivo. Prvo, zato što tako nešto, na prvi pogled, ne bismo trebali očekivati od društva čije je vodstvo “uspostavilo” socijalizam, pozivajući se na marksizam. A partija u svojem programu, sve do dekadentnog kraja, čak i na diktaturu proletarijata. Drugi pogled podsjetio bi nas na staljinističku tradiciju, čiji su ostaci očigledno ipak preživjeli obračun s originalom iz 1948. godine, a za koju je karakteristično da prijelazno društvo proglašava ostvarenim socijalizmom, pa dakle i već besklasnim. O teškoćama klasne analize svakog posebnog socijalističkog društva, pa tako i jugoslavenskog, vrijedilo bi napisati novih knjiga, a ne samo tekstova.

"Knjiga Eseji o ideologiji, kulturi i društvenoj strukturi znanstveno je djelo kompleksnog analitičkog zahvata s pozicija širokih, utemeljenih, logičnih, kompleksnih i, što je najvažnije, dinamičkih i dijalektičkih zasada marksizma iz sva tri stoljeća koje obuhvaća taj teorijsko-analitički pravac. Pisana kao obuhvatna društvena analiza hrvatske društvene stvarnosti kasnog 20. i prvih desetljeća 21. stoljeća ona i obuhvaća i nadilazi žanrovske okvire društvene analitike s pripadajućim teorijskim aparatom, kritičkih eseja o suvremenosti, prakse pisanja informativno-polemičkih feljtona, kompendijske namjere jednog autorefleksivnog metodološkog priručnika te sasvim akademske namjere upućivanja na opsežnu bibliografiju."

(iz recenzije Borisa Koromana)

"Znanstveni eseji u ovom rukopisu namijenjeni su u prvom redu širokom čitateljstvu, ali koje ima sklonost ka znanstvenoj literaturi u području kritički orijentirane humanistike, odnosno filozofije, političke teorije, sociologije i antropologije. Također, istraživači u domeni politički lijevo orijentirane misli u ovom će rukopisu zasigurno pronaći vrijedan historiografski i polemički materijal."

(iz recenzije Andree Matoševića)

Srećko Pulig (1957.) novinar, publicist i prevodilac. Prevodio s engleskog, njemačkog i najviše slovenskog. Preveo dvije knjige slovenskog sociologa Rastka Močnika. Urednik Aktiva; Priloga Novosti za teoriju prakse. Po obrazovanju filozof i komparatist. Bavio se novinarstvom na Omladinskom radiju, u Arkzinu, Feralu i Zarezu, Slobodnoj Dalmaciji i drugdje. Uredio mnogo novinskih temata.

Objavljivao u časopisima Bastard, Up & Underground, Filozofska istraživanja, Borec i drugima, te u zbornicima “Društvena odgovornost kapitala” (Biblioteka festivala prvih, Zagreb 2007.), “Jugoslavija: zašto i kako” (Muzej Jugoslavije, Beograd 2019.). Uredio zbornik “Ljevica nakon opovrgnute revolucije” (Jesenski i Turk, Zagreb 2020.).

Objavio je knjigu “4 feljtona” (Jesenski i Turk) i "Teorija prakse : Eseji o ideologiji, kulturi i društvenoj strukturi" (Sandorf).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –