Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Avni Doshi

Zagoreni šećer

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Mirna Čubranić
  • 09/2021.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593433
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zagoreni šećer“ vodi nas u Indiji gdje upoznajemo umjetnicu Antaru, čiji se život krene razmotavati u neželjenom smjeru kad joj majka oboli i počinje gubiti pamćenje. Majčina bolest Antari stvara pritisak koji je neminovno vodi u prošlost i djetinjstvo, prisiljava je na duboku introspekciju te izaziva cijelu paletu oprečnih osjećaja. Ona se lomi između ljubavi i mržnje, između prihvaćanja i odbijanja, za što ima mnoštvo razloga. Odrastala je zapostavljena i odbačena jer joj je majka u mladosti bila divlja djevojka, nesklona prihvatiti majčinstvo, kao i norme indijskog društva.                               

U tom kompliciranom odnosu Antara ne bježi ni od pomisli o osveti, ali hoće li to i učiniti, ostaje neizvjesno do samoga kraja.

Izlazak debitantskog romana Avni Doshi na svjetskoj je književnoj sceni izazvao pravu buru. Ova hvaljena priča o otrovnoj ljubavi između majke i kćeri intenzivna je i duboka, bolno iskrena, preciznih i oštrih rečenica koje zarezuju u meko tkivo odrastanja i razbijaju mit o idealnom roditeljstvu. „Zagoreni šećer“ gorkog je okusa, ali zauvijek urezan u sjećanje. 

Zagoreni šećer izvanserijska je poslastica. Elegantno napisana obiteljska priča koja cvrči mržnjom, nemoguće ju je ispustiti iz ruku. […] Uzmete ga u ruke zbog pitkog, stiliziranog pisanja, a zadržite zbog kiptećeg gnjeva.
Observer

Avni Doshi (New Jersey, 1982.) američka je autorica indijskih korijena. Diplomirala je povijest umjetnosti na University Collegeu u Londonu. Prije nego što se posvetila književnosti, radila je kao kustosica i kritičarka umjetnosti (s posebnim naglaskom na suvremenu umjetnost Južne Azije). Dobitnica je nagrade Tibor Jones South Asia Prize i stipendije Charles Pick. Debitantski roman "Zagoreni šećer" objavila je prvo u Indiji 2019. godine pod nazivom "Girl in White Cotton", gdje je osvojio priznanje Sushila Devi Award (2021.), a bio je i u širem izboru za Tata First Novel Prize 2019. godine. Po objavljivanju u Ujedinjenom Kraljevstvu roman je 2020. ušao u finale za prestižnu književnu nagradu  Booker. Godine 2021. roman je bio i u širem izboru za The Women´s Prize. The Guardian, Economist, Spectator i NPR proglasili su ga knjigom godine 2020. "Zagoreni šećer" preveden je na 23 jezika. Avni Doshi živi i radi u Dubaiju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –