Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tommy Wieringa

Sveta Rita

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Romana Perečinec
  • 11/2021.
  • 264 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584027
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Paul Kruzen čitav život živi s ocem na farmi nadomak njemačko-nizozemske granice. Nakon što ih je davnih dana Paulova majka napustila pobjegavši s ruskim pilotom, i ne osvrnuvši se, njih dvojica prepuštena su samima sebi i brizi jednog za drugoga. U tih pola stoljeća svijet u pograničnom, ruralnom području nemilice se mijenja, već odavno se u njemu ne živi od zemlje i vlastita fizičkog rada, a pristižu i oni snalažljiviji u novim vremenima: Kinezi, Poljaci, Rusi. Kada Paulova jedinog prijatelja Hedwigesa jedne noći brutalno pretuku i opljačkaju u njegovoj kući, Paul odmah posumnja na vlasnika bordela s druge strane granice, njihova starog školskog kolegu. Uslijedit će događaji u kojima ovoj dvojici beznadnih usamljenika ni njihova zaštitnica sveta Rita više ne može pomoći.

"Sveta Rita" Tommyja Wieringe gorko-humorni je roman o ocu i sinu, prijateljstvu i sudbinskoj povezanosti te o novom dobu u tradicionalnoj pograničnoj regiji. Duboka je to suosjećajna priča u kojoj autor daje glas onima koji ne mogu uhvatiti korak s promjenama u suvremenom svijetu, usamljenima, marginaliziranima i ostavljenima – o životima proživljenima s tihim očajem i još tišom radošću.


Najbolji suvremeni romani potrage su sačinjene od književnih i moralnih stremljenja. Oni koji su u posljednje vrijeme uspješno slijedili ovaj sveti gral jesu Bolano sa svojim Divljim detektivima, Sebald u Austerlitzu, Coetzee sa Sramotom i Philip Roth sa Svatkovićem. Od sada se tom popisu mora dodati ime Tommyja Wieringe.
Le Figaro

Ovo je knjiga o Nizozemskoj koju nisam poznavao, zaostalom području daleko od Randstada, gotovo ničijoj zemlji naspram Njemačke. (...) Ali to je prije svega knjiga o usamljenosti koja je opisana kroz dvije muške figure na takav način da će ova dvojica ostati s vama još dugo.
Cees Nooteboom

Priča o ljudima koji su ostavljeni jer ne idu nikamo, ispričana s gorkim humorom... Sveta Rita otkriva koliko imamo zajedničkog ma gdje se nalazili.
The Sunday Times

Majstorska 'Sveta Rita' istodobno je i veliki roman regije Twente i potpuno europski... Ova priča ne govori samo o važnim temama poput osipanja regija, ksenofobije ili osvete izazvane tjeskobom već se Wieringa također brine za čovjeka – on vraća veliku priču na ljudske razmjere.
NRC Handelsblad

Tragikomedija kalibra Joea Speedboata o seoskim dušama izgubljenim usred modernih vremena i potresnoj nespretnosti muških prijateljstava. Predivan roman.
VPRO Gids

Izvedeno sa stilom i humorom.
The Literary Review

Tommy Wieringa slika uvjerljiv portret marginaliziranog društva.
The Tablet

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –