Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Todor Kuzmanov

Kazališni rubovi

  • Nakladnik: Sandorf
  • 10/2021.
  • 174 str., meki uvez
  • ISBN 9789533513485
  • Cijena: 165.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dobra predstava traje i ima budućnost, a loša se raspada ubrzo nakon premijerne izvedbe. Stoga se čini da, ako ništa drugo, poznavatelji teatra, a posebno kritičari trebaju već na prvoj izvedbi osjetiti sudbinu predstave, imajući u vidu sve prethodno rečeno. Točnije, da su jedna stvar slabosti svojstvene prvoj izvedbi (trema, neizvjesnost, neusklađenost, nedoumice, kontakt s publikom i sl.), a sasvim druga nedostaci koji su nepopravljivi i vode skidanju predstave s repertoara. Zato se i događa da uslijed nekih izvanestetskih faktora – kao što je rejting dramskog autora, redatelja ili glumaca, ili je možda u pitanju i sama kazališna kuća i njezino kotiranje u danom momentu – isti rezultiraju nekritičkim prihvaćanjem kazališnog čina sumnjivih ili nikakvih vrijednosti. Takva je nekritičnost pogubna ako dolazi upravo od onih najpozvanijih za procjenu kazališnog čina – kritičara.


"Knjiga je izuzetna po načinu na koji promišlja kazalište. Prvi dio mi je najdraži. Todor Kuzmanov tu jednostavnošću bukvara govori o onom bitnom u kazalištu. To ti otprilike dođe kao da opisujući prste, nos, uši, noge, itd. dotakneš samu dušu čovjekovu. Sjajno. Drugi dio plijeni svojom originalnošću u pristupu, a treći sadrži kvalitetne eseje. Čitajući Kuzmanova osjetio sam da se u meni budi ona stara radoznalost zbog koje bih da sam u Skoplju ostao barem sedam dana duže kako bih vidio dovoljan broj predstava da upoznam to kazalište koje je izrodilo takvu vrstu kritičara."

Jovica Popović, dugogodišnji kazališni kritičar Radio Dubrovnika

Todor Kuzmanov rođen je u Štipu 1953. godine. Od najranije mladosti bavio se kazalištem.Odigrao je pedesetak  uloga te bio dobitnikom brojnih nagrada za glumačka ostvarenja u Makedoniji i bivšoj Jugoslaviji. Gotovo da nema kazališne struke u kojoj se nije okušao; bio je redatelj, producent, član mnogih makedonskih i međunarodnih festivalskih žirija, a naročito se istakao kao prevoditelj s hrvatskog, bugarskog i francuskog. 

Od 1990. godine radi kao kazališni kritičar Radio Skopja. Njegov opus recenzija kazališnih predstava te eseja i drugih publicističkih radova broji više od tisuću bibliografskih jedinica. Radovi su mu objavljivani na Trećem programu Radio Skopja te u domaćoj i stranoj periodici.

Osim kazališnih kritika, također je i autor teatroloških i monografskih studija. Dosad je izdao tri zbirke kazališnih recenzija ("Igra ide dalje", "Kazališne minijature" i "Scenske siluete podno Samuilove tvrđave") i dvije zbirke kazališnih eseja ("Kazališne margine" i "Teatarska snoviđenja") te zbornik "O akteru".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –