Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gordan Nuhanović

Zavod za apatiju

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2021.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555331
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novi roman Gordana Nuhanovića "Zavod za apatiju" iznimno je uspio spoj distopijskoga žanra i društveno-političke satire prvoga reda. U središtu radnje pojava je epidemije apatije u istočnim dijelovima Hrvatske, tzv. pasivnim krajevima. Službene institucije države osnivaju zavod koji bi trebao znanstveno i terapeutski odgovoriti na tu masovnu društveno-medicinsku krizu nastalu višedesetljetnom političkom nebrigom. Ali, kako to obično biva ondje gdje vlada brak nezdrave ambicije i nesposobnosti, pridjevke „znanstveno” i „terapeutski” zamjenjuje „represivno” i „birokratski”...

Autor se majstorski koristi humorom i groteskom kako bi ukazao na sav apsurd domaće stvarnosti koja pojedince osuđene na „nemogućnost djelovanja” dovodi do ruba. Pritom se parodiraju isprazni terapeutski postupci, različiti koncepti samopomoći, suvremeni kult lakih rješenja, ali i onaj tako čest tip lažnih proroka koji nam navodno otkrivaju pravu istinu koja stoji iza svega. Takvim svojim stilsko motivskim probirima ovaj duhoviti i (auto)ironični roman čitatelja ostavlja u svojevrsnoj katalepsiji, razapetoga između apatije i „carstva urote” Timothyja Melleyja, ali isto tako i u sigurnim rukama književne vrijednosti.

Gordan Nuhanović rođen je 1968. u Vinkovcima. Devedesetih je radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu. Priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom Survival League objavljen je u SAD-u. Napisao je monodramu "Što to ljudi govore iliti buka" (2004.), koju je izvodio glumac Slavko Brankov. Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Objavio je knjige: "Liga za opstanak" (zbirka priča, 2001., 2002., 2005., 2011.), "Bitka za svakog čovjeka" (zbirka priča, 2003., 2013.), "Posljednji dani panka" (roman, 2006.), "Vjerojatno zauvijek" (roman, 2009.), "Agenti kulture" (roman, 2013.), "Šale su ostale kod kuće: Putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a" (2013.) i "Piknik u stepi: Priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu" (2016.). Zbirka priča "Liga za opstanak" uvrštena je među pet najboljih proznih knjiga 2001. u izboru Jutarnjeg lista te je nagrađena nagradom Josip i Ivan Kozarac za prvijenac i nagradom Slavić DHK-a za najbolju prvu knjigu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –