Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gordan Nuhanović

Šale su ostale kod kuće

  • Nakladnik: Profil
  • 01/2014.
  • 84 str., meki uvez
  • ISBN 9789533132839
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Šale su ostale kod kuće" objedinjuje putopisne priče iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje su nastajale u razdoblju između 1998., kad je autor otputovao u Armeniju, i 2012., za boravka u Kazahstanu. U međuvremenu je proputovao Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju, dvije međunarodno nepriznate državice Nagorno Karabah i Pridnjestrovlje, odnosno Transnjistriju, te Latviju, Litvu, Estoniju i Kalinjingradsku regiju koja je dio Ruske Federacije, iako s njome nema fizičkog kontakta.

Autor je žanrovski knjigu označio kao zbirku putopisnih priča kako bi sebi stvorio mogućnost za fiktivnu doradu pokoje slike ili lika, iako je najveći dio građe ipak putopisnog karaktera, a to znači da je utemeljen na istinitim doživljajima s putovanja.

Tragajući za unutarnjim motivima koji vode u neke od tih zemalja, knjiga se povremeno usmjerava prema intimnoj ispovijesti. Tako se putovanja kroz prostor prepleću s putovanjima u privatnu prošlost, a užasi tranzicije kojima autor svjedoči prigoda su i za neke usporedbe s našim „skokom u kapitalizam“.

Gordan Nuhanović rođen je 1968. u Vinkovcima. Devedesetih je radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu. Priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom Survival League objavljen je u SAD-u. Napisao je monodramu "Što to ljudi govore iliti buka" (2004.), koju je izvodio glumac Slavko Brankov. Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Objavio je knjige: "Liga za opstanak" (zbirka priča, 2001., 2002., 2005., 2011.), "Bitka za svakog čovjeka" (zbirka priča, 2003., 2013.), "Posljednji dani panka" (roman, 2006.), "Vjerojatno zauvijek" (roman, 2009.), "Agenti kulture" (roman, 2013.), "Šale su ostale kod kuće: Putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a" (2013.) i "Piknik u stepi: Priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu" (2016.). Zbirka priča "Liga za opstanak" uvrštena je među pet najboljih proznih knjiga 2001. u izboru Jutarnjeg lista te je nagrađena nagradom Josip i Ivan Kozarac za prvijenac i nagradom Slavić DHK-a za najbolju prvu knjigu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –