Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tamara Jadrejčić

Kako prožvakati dan

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • 11/2021.
  • 252 str., meki uvez
  • ISBN 9789533321301
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Gastro-knjiga Tamare JadrejčićKako prožvakati dan” sadrži maštovite recepte s kojima je autorica emocionalno povezana, no to je puno više od obične kuharice! Autorica kroz kuhanje i hranu priča priču o životu, o dragim ljudima, o jedinstvenom i neponovljivom gastronomskom sazrijevanju koje većina nas prolazi i o svemu onome što nečiju kuhinju čini baš takvom kakva jest.

Riječima autorice:

“Moje gastronomsko sazrijevanje jedinstveno je i neponovljivo. Kao i vaše, uostalom. Svi počinjemo promatrajući majku ili baku i pomažući im. Poslije, od savjeta braće i sestara, susjeda i prijateljica, iskustava iz restorana, članaka i knjiga, prelazimo u fazu isprobavanja. Nakon nekoliko godina, katkad i desetljeća, osobnih pokušaja, miris koji se osjeća u našem stanu, namirnice u hladnjaku i ostavi, vrsta i broj tavica i lonaca, pa i stolnjaci i tanjuri, sastavni je dio onoga što napokon možemo nazvati moja kuhinja. Moj prvi svjesni susret s kuhinjom bilo je – sočivo! Tako je mama, vegetarijanka i makrobiotičarka, nazivala ono što se uvijek kuhalo u pištećem ekspres-loncu. Žitarice i mahunarke. Nedjeljom smo mi ostali članovi obitelji, tada još neopredijeljeni izjelice, dobivali pečenu kokoš s krumpirima. No u taj su prilično monotoni svijet poput meteorita znale uletjeti susjedine princez-krafne, didine srdele, tetina mesna štruca, pa čak i fuži s tartufima. Bili su to prvi gastroarhetipovi utisnuti u moje osjetilne pupoljke.

(...) U ovoj knjižici “samopomoći” sakupila sam razmišljanja na teme koje su mi najbliskije, te ih nadopunila tekstovima napisanim proteklih godina i označenih crvenom bojom. U njoj su spomenuti moji kuharski uspjesi i strahovi, moje najdraže (kućne) izjelice, prijatelji, hrana iz knjiga i filmova, iskustva s putovanja, koja me uvijek potiču da se pitam o svojim predrasudama i ispravnosti svojih odluka. Uz svako poglavlje je predstavljen recept za koji sam posebno vezana. Nadam se da će vam knjiga biti zanimljiva, te da ćete zaželjeti nešto fino skuhati!“

Tamara Jadrejčić rođena je u Bujama. Nakon završenog studija komparativne književnosti i talijanistike na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu počinje raditi kao novinarka u Vjesniku. Godine 1992. odlazi u Rim, radi na talijanskoj televiziji i radiju te kao prevoditeljica. Sa suprugom i dvoje male djece 2004. odlazi u New York. U Nakladi OceanMore 2008. je objavila zapaženu zbirku priča Zarobljenici rata. Surađuje s Jutarnjim listom i Globusom te počinje pisati tekstove o hrani za Coolinariku, Mercator, Corriere Cucina. U međuvremenu putuje, ali uglavnom kuha i podgrijava. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –