Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrea Grill

Cherubino

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Milka Car
  • 11/2021.
  • 332 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401324
  • Cijena: 23.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U romanu "Cherubino" autorica pripovijeda o ženskoj sudbini rastrganoj između djeteta i umjetnosti. Naslov ukazuje na intertekstualno poigravanje s temom umjetnosti jer se odnosi na istoimeni lik paža iz Mozartove opere Figarov pir te se u tekstu glavna radnja o sudbini umjetnice isprepliće s motivima iz povijesti opere i umjetnosti ukazujući na to u kojoj je mjeri suvremeni život određen motivima naslijeđenima iz ranijih umjetničkih razdoblja. 

Glavna junakinja je 39-godišnja mezzosopranistica Iris Schiffer, umjetnica u usponu, prisiljena birati između karijere i želje za djetetom. Prateći njezine odluke nakon pozitivnog testa na trudnoću autorica na temelju sudbine samostalne i samosvjesne umjetnice ukazuje na determiniranost ženskoga tijela, želju za emancipacijom i slobodom, kao i na biološke i socijalne granice koje se još uvijek postavljaju pred umjetnice i žene općenito.

Andrea Grill rođena 1975. godine u Bad Ischlu, studirala je među ostalim u Salzburgu i grčkom Thessalonikiju španjolski, grčki, lingvistiku i biologiju. Doktorirala je biologiju na Sveučilištu u Amsterdamu s radom o leptirima na Sardiniji nakon što je od 2000. do 2003. godine živjela na Sardiniji. Uz svoj književni i znanstveni rad bavi se prevođenjem s albanskoga, talijanskog i nizozemskog. Prvi roman objavila je 2007. godine, a objavljuje pjesme, putopise, eseje i slikovnice te je do sada objavila 13 knjiga. Za svoj književni rad dobila je među ostalim nagradu grada Bremena (2011), nagradu grada Beča za mlade autorice (2013) te „Anton Wildgans-Preis“ za 2021. Andrea Grill živi u Beču i predaje na Sveučilištu u Bernu. Posljednji romani koji su privukli pažnju književne javnosti nose naslov „Das Paradies des Doktor Caspari“ (2015), a roman „Cherubino“, objavljen 2019., bio je na duljem popisu za najveću njemačku književnu nagradu „Deutscher Buchpreis“.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –