Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Saud Al Sanusi

Bambusova stabljika

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Antonia de Castro Burica
  • 02/2022.
  • 368 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593570
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Junak ove priče zove se José Mendoza. Ali njegovo je ime i Isa Al Taruf. Na Filipinima je Arabo, u Kuvajtu Filipinac, i s tom će se dvojnom dijagnozom ovaj mladi čovjek boriti od rođenja. Premda je plod legalna braka, sklopljena između Josephine, filipinske sluškinje, i Rašida Al Tarufa, nasljednika kuvajtske obitelji, ni priznanje ni ljubav neće ga milovati. Njegovim je rođenjem ugled obitelji Al Taruf narušen i Josephine se prisiljena vratiti na Filipine zajedno s djetetom. Povratak je bolan iako Rašid obećava da će se brinuti o sinu i jednog ga dana pozvati k sebi u Kuvajt. No, kako to obično biva, život mrsi konce, pa kad José i dobije poziv, on ne stiže od oca, a kuvajtski se raj pretvara u šaku pijeska koji mu klizi kroz prste.

Nagrađena prestižnim arapskim Bookerom, "Bambusova stabljika" smiona je i provokativna knjiga. Saud Al Sanusi, mladi i progresivni kuvajtski pisac, u ovoj se prozi ne bavi samo temom identiteta i pripadanja, nego prodire mnogo dublje, neustrašivo pišući o potlačenima te o nacionalnim, rasnim, klasnim i vjerskim pitanjima. Konstruirajući djelo kao roman u romanu, Al Sanusi ispovjednim glasom Joséa Mendoze pruža izrazom vrlo jednostavan, ali duboko emotivan i, što je najvažnije, autsajderski uvid u stroge kuvajtske društvene norme i običaje. "Bambusova stabljika" ujedno je i krik autora za promjenom i posveta nepriznatoj djeci stranih radnica, dobrodošlih u Zaljevske zemlje samo u svojstvu služinčadi.

Saud Al Sanusi (Kuvajt, 1981.) istaknuti je i nagrađivani pisac i novinar. Objavljivao je u mnogobrojnim kuvajtskim publikacijama, uključujući novine Al Watan i Al Arabi, Al Kuwait i Al Abwab. Trenutno piše za novine Al Qabas. Njegov prvi roman, "The Prisoner of Mirrors" (2010), dobitnik je prestižne nagrade Laila Al Othman, namijenjene mladim književnicima. Na natječaju Stories on the Air, koji je 2011. organizirao časopis Al Arabi u suradnji s BBC-jem Arabic, dobio je prvu nagradu za priču "The Bonsai and the Old Man". Romanom "Bambusova stabljika" (2012) osvojio je kuvajtsku Državnu nagradu za književnost te prestižnu Međunarodnu nagradu za arapsku književnost IPAF, (arapski Booker), a 2016. dobio je Saif Ghobash Banipal Prize, nagradu za arapsku književnost u prijevodu. Njegov roman o ratom zahvaćenu Kuvajtu budućnosti, "Mamma Hissa’s Mice" (2015), postao je bestseler, no kuvajtske su ga vlasti stavile na listu zabranjenih knjiga. Ipak, roman je dospio u uži izbor za uglednu književnu nagradu Sheikh Zayed. Objavio je i djelo "Pigeons of the House" (2017). Saud Al Sanusi jedan je od najsnažnijih glasova mlade arapske proze, koji se u svojim romanima bavi bolnim točkama arapske kulture i kuvajtskoga života te odnosom prema imigrantima, povijesti i politici. Kraljevina Bahrein proglasila ga je osobom godine 2016. Knjige su mu prevedene na trinaest jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –