Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirnes Sokolović

Kraj avanture : Eseji o radu i književnosti

  • Nakladnik: Sandorf
  • 04/2022.
  • 354 str., meki uvez
  • ISBN 9789533513935
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Krećući se kroz prošlost staru jedva jedno stoljeće, kroz godine kad su ne samo jugoslovenskom književnom zemljom još uvijek hodali bardovi, knjiga "Kraj avanture : Eseji o radu i književnosti" Mirnesa Sokolovića se bavi jednim vremenom kad je književnost još uvijek bila bitna i velika, kao da sada promatra iskopane fosile. Naslanjajući se na jedan obzor konfuzije i zaborava iza ratova, eseji i nostalgično i oslobođeni prošavšeg razvijaju ljubav i za vrijeme poslije kraja avanture, za nonšalans i alogije, pred morem otvorenih cyber mogućnosti i vječne sadašnjosti, na kojem je moguće sve ali i ništa, dok književnost na tom svom još jednom kraju i dalje mami kao izazov.


„Veliki stari pisci su prije mislili, da se vremenom život sam od sebe izgrađuje, da se komponuje kao harmonično djelo, unaprijed smišljeno, komponovano kao slika, s protičućim vremenom kao muzikom, da njihova žrtva ima smisla, zato je počelo sve više da ih tišti društvo, oni su bili u njemu, društvo je bilo u njima, počelo im je smetati kao bolesna jetra, boleći ih sve oštrijim i preciznijim bolom, i oni su zato, sve više i sve jače, počinjali da to društvo čuju, da ga osjete, da ga liječe, da zaustavljaju raspad, da bi se i život mogao bez problema sklopiti. Kad avantura bude završena, kao da se točak samo okrenuo unazad u mjestu, ne otišavši nigdje, literatima će ostati da osjećaju samo svoju slezenu, nije ih više boljela nepravda, pogotovo kad je sve prslo, kad je armatura stvarnosti probila na sve strane, kad je sve obuzela amnezija, kad su popustile ruševine, ko će liječiti razvaline, kad se više tu nije moglo više ništa objasniti, osim da se malo prožonglira krhotinama i nasmije čudnim spojevima, u međuvremenu. Teško ih više išta može dotaći, u svakoj tragediji traže smiješniju stranu, interesuju ih samo registri koji bi mogli raspjevati svaku nesreću, kao da opet iznova sriču popadala slova.“

 

Mirnes Sokolović, rođen u Sarajevu 1986. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu magistrirao književnost. Bio jedan od osnivača i urednika književnog časopisa SIC!. Radio u kulturnim redakcijama E-novina i Oslobođenja. Objavljuje prozu, eseje, satiru, književne kritike i feljtone u periodici.

Objavio roman "Rastrojstvo" (2013) i zbirku eseja "Izokrenuti durbin" (2020).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –