Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marta Barone

Potopljeni grad

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Antonija Radić
  • 04/2022.
  • 295 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533513959
  • Cijena: 135.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nakon smrti oca s kojim je imala blago rečeno kompleksan odnos, pripovjedačica otkriva da je u mladosti bio član ljevičarske terorističke političke skupine tijekom anni di piombo, “olovnih godina”, perioda u talijanskoj suvremenoj povijesti između 1968. i 1988. godine. U ostavštini pronalazi dokumente sa suđenja, i poduzima sve ne bi li rekonstruirala cjelovit očev portret.

Tko je bio taj neznanac, vječito na strani poraženih, liječnik koji je uvijek pokušavao nekoga spasiti, koji je služio zatvorsku kaznu zbog pomaganja oružanoj skupini? I zašto o tom vremenu nikada nije htio govoriti? Torino 70-ih godina prošlog stoljeća je kulisa svakidašnje političke borbe, masovnih štrajkova, atentata, policijske brutalnosti, sukoba ekstremne ljevice i desnice i nasilja koje je trebalo osigurati rođenje boljeg sutra, no od očekivane revolucije u konačnici nije bilo ništa.

Kći malo pomalo otkriva sliku složenog i kontradiktornog oca koji je živio u složenom i kontradiktornom vremenu u ovom romanu-biografiji o jednom čovjeku i njegovim idealima.

Marta Barone (Torino, 1987.) talijanska je spisateljica. Studirala je komparativnu književnost, radi kao urednica i prevoditeljica. Objavila je tri knjige za djecu, a 2020. je debitirala romanom "Potopoljeni grad" u kojem je glavni lik njezin otac Leonardo, pripadnik ekstremne ljevice tijekom talijanskih “olovnih godina”. Roman je bio u finalu prestižne nagrade Strega, a osvojio je nacionalne književne nagrade Fiesole narrativa Under 40 i Elio Vittorini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Marta Barone: Potopljeni grad –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –