Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
John Connelly

Od naroda do nacija : Povijest istočne Europe

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Vuk Perišić
  • 09/2022.
  • 1200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533584010
  • Cijena: 53.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Gravitacijska sila nacionalizma toliko je snažna da će i političare kojima do nacije nije stalo preobraziti u ekstremiste, konstatira američki povjesničar John Connelly u svojoj jedinstvenoj povijesti istočnoeuropskih nacionalnih previranja, "Od naroda do nacija". Davna povijest invazija i migracija učinila je ovo područje iznimno raznolikim, s bezbrojnim narodima koji su tijekom dugih razdoblja živjeli u miru rame uz rame, dok bi pozivi na nacionalnu autonomiju često potom ostavljali neizbrisive krvave tragove. 

Od carskog dekreta Josipa II. o njemačkom jeziku, preko uspona nacionalizma i stvaranja novih država nakon Prvog svjetskog rata, osvajanja Trećeg Reicha, kontrole Sovjetskog Saveza i konačnog rušenja komunizma, pa sve do suvremenog uspona nacionalizma i populističkih politika diljem regije, Connelly minuciozno opisuje posljedice povijesnih događaja na obične ljude koji su po često nejasnim kriterijima tvorili određene etnose. 

S obzirom na okolnosti u kojima su živjeli, Istočni Europljani su, nedvojbeno, razvili osjećaj za neizvjesnost povijesti: nacije nisu vječne, one nastaju, a katkad i nestaju. "Od naroda do nacija – povijest istočne Europe" sjajan je, intrigantan i zanimljiv prikaz ovog povijesnog fenomena.

John Connelly (1959.) američki je povjesničar i profesor na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Predmet njegova interesa su suvremena istočnoeuropska i srednjoeuropska povijest, povijesti nacionalizma i rasizma, kao i povijest katoličanstva. Među njegovim djelima izdvajaju se: "From Enemy to Brother: The Revolution in Catholic Teaching on the Jews" (2012.), "Universities Under Dictatorship" (2005.) i "Captive University: The Sovietization of East German, Czech, and Polish Higher Education, 1945-1956" (2000.). "Od naroda do nacija" njegovo je najnovije djelo, objavljeno u SAD-u 2020. Dobitnik je više nagrada američkih povijesnih društava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –