Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Melle

3000 eura

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Stipe Ćurković
  • 10/2022.
  • 190 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533514215
  • Cijena: 18.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Anton je na dnu. Nekad obećavajući student prava, danas živi u domu za privremeni smještaj i čeka sudski proces zbog nepodmirenih dugova koji će odrediti njegovu sudbinu. Denise radi na kasi supermarketa. Samohrana je majka, a njena kći Linda ima poteškoće u razvoju. Tražeći izlaz iz zamorne besperspektivnosti svoje situacije, Denise je prije nekoliko mjeseci snimila pornić. Ali honorar koji joj duguju još uvijek nije sjeo na njen račun. 

3000 eura“ pripovijeda o približavanju između dvoje autsajdera i pitanju koliko ljubavi i bliskosti njihovi životi uopće dozvoljavaju. Brutalan i nježan roman, pun drastične ljepote i krhkosti…

“Ovo je knjiga o propadanju, koja otvara oči prema nečemu tako sveprisutnom – dijelom vidljivom, većim dijelom nevidljivom. Riječ je o propadanju socijalnom, dok psihologija živi. Junak je onaj koji je mogao i uspjeti. Nisam dosad pročitao roman koji bi tako tanano, i tako uvjerljivo točno, obuhvatio to stanje, proces. Pisac se ne trudi oko sociologije, pisac se ne trudi oko psihologije, nema tu truda ni rada očiglednog – a, eto, njemački roman – tu se samo klizi, čak i elegantno, izvan perspektive. Njemački blues, dotle smo došli. Divno.“ – Robert Perišić

Thomas Melle (1975.) među njemačkim kritičarima kotira kao jedan od iznimnih književnih talenata svoje generacije. Uspješan je i često izvođen dramski pisac i autor triju većih proznih knjiga: romana "Sickster" (2011.) i "3000 eura" (2014.) te autobiografske proze "Die Welt in Rücken" (2016.), u kojoj progovara o borbi s teškim oblikom bipolarnog poremećaja. "3000 eura" bio je finalist prestižne nagrade Deutscher Buchpreis za roman godine, kao i Die Welt in Rücken. Pored autorskog rada, produktivan je i kao renomiran prevoditelj američke književnosti na njemački. Njegova posljednja knjiga "Beastie Boys" (2022.) osobni je esej o kultnom njujorškom hip-hop bendu. Živi u Berlinu. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –