Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Michael Levey

Slikarstvo i skulptura u Francuskoj 1700. – 1789.

  • Nakladnik: Leykam international
  • Prijevod: Borivoj Popovčak
  • 12/2022.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789533401379
  • Cijena: 39.55 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Slikarstvo i skulptura u Francuskoj 1700. – 1789." donosi prikaze događanja i široj čitalačkoj publici manje poznatih umjetnika na početku 18. stoljeća, dok veće cjeline i poglavlja posvećuje umjetnicima međašima koji su zaokružili i istom definirali izričaj navedenoga razdoblja, donoseći njihovu cjelovitiju biografsku faktografiju, utjecaje i stilske značajke koje su prihvatili njihovi sljedbenici u Francuskoj pa tako i diljem Europe. Predstavnici kiparstva uključuju Coustoua, Michel-Angea Slodtza i Caffierija, te dakako poznatijih Falconeta, Pigallea i Houdona. U slikarstvu su zastupljeni Rigaud, Restout, Vernet, Oudry i drugi cijenjeni slikari dok su manje poznati slikari bili također dobro prihvaćeni. 

Knjiga Michaela Leveya razjasnila je mnoga pitanja u francuskoj umjetnosti 18. stoljeća i umjetničkih izričaja unutar vremenskih okvira vladavine Luja XV. i Luja XVI., pri čemu ujedno skreće pozornost na utjecaj talijanskog baroka i klasičnijih trendova. Ova knjiga utemeljeno otkriva čitateljima da je rokoko itekako bio značajno razdoblje u razvoju europske umjetnosti. 

Sir Michael Vincent Levey (8. lipnja 1927. – 28. prosinca 2008.) bio je engleski povjesničar umjetnosti, kustos i ravnatelj londonske National Gallery od 1973. do 1986. godine. Levey je rođen u Wimbledonu, a odrastao je u Leigh-on-Seau, Essex. Pohađao je Oratorsku školu, katolički internat u blizini Readinga. Pozvan je u nacionalnu službu 1945. godine i služio joj je uglavnom u Egiptu. Nakon demobilizacije 1948. Levey je na Exeter Collegeu u Oxfordu upisao studij engleskog jezika i književnosti. Diplomirao je s odličnim uspjehom nakon samo dvije godine studija. G. 1951. Levey se pridružio National Gallery kao pomoćnik kustosa, Sir Martina Daviesa. Uz administrativne dužnosti bavio se i znanstvenim radom, izrađujući svoj prvi katalog, na talijanskim slikama u Galeriji iz 18. stoljeća (1956.).

Šezdesetih godina počele su se pojavljivati pristupačne umjetničke knjige s reprodukcijama u boji za široki krug čitatelja, a Levey je bio zadužen da napiše pregled zapadnjačkog slikarstva za seriju World of Art Thames & Hudson. Nastala knjiga A Concise History of Painting: From Giotto to Cézanne (Sažeta povijest slikarstva: od Giotta do Cézannea, 1962.) ostaje klasičnim pregledom europske povijesti umjetnosti od uvođenja perspektive u Italiji do početaka moderne umjetnosti početka 20. stoljeća. 

Od 1963. do 1964. Levey je bio profesor na Slade Sveučilištu Cambridge. Njegova su predavanja objavljena u knjizi From Rococo to Revolution (Od rokokoa do revolucije 1965.). The Early Renaissance (Rana renesansa), napisana dvije godine poslije, smatra se još jednom prekretnicom u popularnom umjetničkom izdavaštvu. Ova je knjiga i prvo nefikcionalno djelo koje je osvojilo Hawthorndenovu nagradu za književnost. Levey je imenovan zamjenikom kustosa National Gallery u Londonu 1966., kustosom 1968. te ravnateljem 1973. Kraljevskim viteškim redom odlikovan je 1965., a plemićka titula dodijeljena mu je 1981.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –