Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Bordwell

Tvorba značenja : Izvođenje zaključaka i retorika u interpretaciji filma

  • Nakladnik: Sandorf
  • 10/2022.
  • 376 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514307
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Tvorba značenja" djelo je američkog teoretičara filma Davida Bordwella, autora niza utjecajnih knjiga iz područja opće teorije filma, povijesti filma i filmskoga stila te naratologije. Objavljena 1989., u vrijeme kulminacije multidisciplinarnih pristupa interpretaciji filma, ova knjiga istodobno je povijest filmske kritike, analiza načina na koji kritičari tumače film i prijedlog alternativnog pristupa kritici temeljenoj na tumačenju umjetničkih tekstova kao središnjoj preokupaciji humanističkih znanosti.  

Pokazujući kako kritičke institucije ograničavaju i usmjeravaju kritičarsku praksu, prvi dio knjige iscrtava povijest filmske interpretacije, od rada prvih kritičara do uspona akademskih filmskih studija 1960-ih i 70-ih godina. Ilustrirajući svoje uvide nizom primjera iz zapadne (američke, engleske i francuske) prakse, Bordwell analizira i uspoređuje dvije dominantne i suprotstavljene tradicije – eksplikacijsku i simptomatsku kritiku. Drugi dio knjige „pomiruje“ ta dva trenda odgovarajući na pitanje kako interpretacija funkcionira. Bordwell pristupa tumačenju filmova kao konstruktivnom procesu tvorbe značenje i vještini kojom se može ovladati, pri čemu kritičari svih orijentacija podjednako primjenjuju uvriježena retorička umijeća uvjeravanja. Knjiga završava polemički, prijedlogom alternative kritici zasnovanoj na interpretaciji, koju autor prije svega vidi u okretanju problemima forme i stila, odnosno povijesnoj poetici.

Ova je knjiga iznimno važan, u mnogome izvoran prinos svjetskoj teoriji i povijesti interpretacije umjetničkih fenomena (svake interpretacije, a posebno one na filmološkom području), od velike spoznajne i obrazovne važnosti za naše suvremene prilike. Tipološko-teorijski pristup, koji usklađuje teorijsku generalizaciju i opservacijsko-empirijski pristup, u trendu je znanstveno najplodnijeg pristupa u suvremenoj filmologiji (i, općenito, humanistici).

Hrvoje Turković

David Bordwell jedan je od najutjecajnijih suvremenih teoretičara i povjesničara filma, sa statusom profesora emeritusa američkog Sveučilišta Wisconsin-Madison, gdje je proveo gotovo cijeli profesionalni vijek. Objavio je brojne članke i knjige iz povijesti, povijesti filmskoga stila, opće filmske teorije te naratologije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –