Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mikołaj Łoziński

Stramer

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Emilio Nuić
  • 03/2023.
  • 328 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594102
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Smješten u gradić Tarnów, roman „Stramer“ bavi se sudbinom istoimene židovske obitelji. Nathan se iz Amerike vratio u Poljsku, svojoj velikoj ljubavi – Rywki. Početak je 20. stoljeća, njih dvoje zatječemo u tijesnu stanu sa šestero djece. Vrijeme je to u kojem vladaju siromaštvo i nezaposlenost, a obitelji je dodatni teret židovsko porijeklo na koje zajednica ne gleda blagonaklono. No Strameri su žilav svijet. Za razliku od oca, koji uspijeva upropastiti svaki posao, djeca su inteligentna i snalažljiva. Kroz mnoge godine svatko od njih pronalazi svoje mjesto: netko u ljubavi, netko u poslu, a neki u politici. Međutim, antisemitizam je sve izraženiji, priče o nadolazećem ratu sve su glasnije, a dobri Strameri, razboritosti unatoč, ne mogu ni zamisliti što ih sve čeka.

Mikołaj Łoziński napisao je nezaboravan višegeneracijski povijesni roman kojim nam približava međuratne godine u poljskoj Galiciji, sjecištu različitih kultura, nacija i vjera. Svaki je Stramer junak ove čvrsto ulančane pripovijesti o životu na dnu društvene ljestvice, ali unatoč tomu obojenom i smijehom i tugom, ljubavima i gubicima, uspjesima i porazima. U ovom majstorski ispisanom mozaiku osobnih drama prepoznaje se iskrena posveta ljudskoj ustrajnosti i dobroti.

Iz medija:

Savršeno analizirajući način na koji se u Poljskoj ponovno stvarala nacionalistička i nacistička zamka, Mikołaj Łoziński slika fascinantnu fresku koja ostavlja bez daha.
Ariane Singer, Le Monde

Ta bi priča o siromašnoj židovskoj obitelji koja je između dva rata živjela u Tarnówu, naizgled trebala biti osuđena na neizbježnu tugu i znani svršetak. A ipak je Mikołaju Łozińskom uspjelo izbrisati crnilo kojim su obojena naša sjećanja na ono doba. Junaci ne znaju što ih čeka, mi to i predobro znamo. Autor dopušta svojim likovima da griješe, čine nebrojene gluposti; dodjeljuje im život, katkad trivijalan, katkad iznimno smislen, katkad groteskan, veseo i tragičan.
Adam Zagajewski

Stramer spaja intimnost autorova osobnog glasa s epskim zamahom klasične obiteljske sage – poput Singerova romana prožeta modernim senzibilitetom i suzdržanošću. Svijest da je prošlost nedokučiva spaja se s nadom da se ona još može opisati i osjetiti, zadržati i upisati u vlastitu potragu i dvojbe autora kao potomka njegovih likova.
Agnieszka Holland

Mikołaj Łoziński (r. 1980.) poljski je pisac i scenarist. Njegov debitantski roman „Reisefieber“ (2006.) u Poljskoj je dobio jedno od važnijih priznanja, Nagradu Kościelskih, zadobio popularnost u publike, nominiran je za najvažniju poljsku književnu nagradu Nike i preveden na pet jezika. Već sljedeći roman, pod naslovom „Książka“, osvojio je uglednu nagradu Paszport Polityki (2011.). Łoziński je glas novoga poljskog naraštaja, svestrani milenijalac-erudit: radio je kao soboslikar, prevoditelj na francusko-njemačkoj televiziji, fotograf, izlagao je u galerijama, pisao scenarije, a autor je i zbirke basna za djecu, „Bajki dla Idy“. Njegov roman „Stramer“, objavljen 2019. godine, bio je nominiran za nagradu Nike te ušao u finale Književne nagrade Srednje Europe Angelus.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –