Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stefan Hertmans

Uspon

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Romana Perečinec
  • 02/2023.
  • 392 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585451
  • Cijena: 21.50 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Što biste učinili kad biste saznali da je kuća u kojoj ste proveli dobar dio svojega života tijekom Drugog svjetskog rata bila dom zagriženog visokopozicioniranog časnika SS-a? Kad bi, toliko godina poslije, dobro vam znane prostorije počele pohoditi sablasti bivših stanara, a kuća u kojoj ste nekoć živjeli i voljeli stala otkrivati svoje jezive tajne?

Proslavljeni belgijski pisac Stefan Hertmans učinio je ono u čemu je najbolji: baš kao i u svjetskim uspješnicama “Obraćenica” i “Slikar i rat”, povukao je nit priče i odlučio slijediti je, kamo god ga je trebala odvesti. I baš zbog toga, “Uspon” je toliko sretan susret detektivske potrage, moćne spisateljske mašte i autobiografije, portret jednog interijera u kojem prošlost i sadašnjost odjekuju jednako snažno.

Dok pokušava odgovoriti na pitanje tko se doista krije iza slike fanatičnog flamanskog nacionalista i zloglasnog sljedbenika Trećeg Reicha Willema Verhulsta, pod Hertmansovim se perom iz zaborava pomalja nešto kudikamo vrednije: slika njegove supruge Mientje i njezine gotovo neobjašnjive ljubavi, koju Willemu neće uskratiti nikada, premda će uvijek osuđivati njegova djela.

Čitajući dnevnike i strastvena pisma, sakupljajući sjećanja onih kojima je bračni par Verhulst promijenio živote u dobru i zlu, Hertmansov pripovjedač u “Usponu” svojom se i njihovom nekadašnjom kućom uspinje od podruma do tavana, od najmračnijih dubina do najsjajnijih visina ljudske duše.

Iz medija:

Uspon je sjajna dokudrama majstora koji je kao i u prethodnim romanima Slikar i rat i Obraćenica u zlato stopio činjenice, fikciju i autobiografiju. – Humo

U svakom od romana svoje povijesne trilogije Stefan Hertmans polazi od kuće s fascinantnom prošlošću te se koristi autentičnim dokumentima da bi ispripovijedao Veliku povijest. Zatim slijedi potraga za istinom koja propituje današnje vrijeme. Rezultat je veoma uspjelo ponovno osmišljavanje žanra za koji se mislilo da je otpisan: povijesnog romana. – De Standaard

Snažan i human podsjetnik da su užasi prošlog stoljeća neiscrpno fascinantni te da odjekuju i danas. – The Observer

Hertmans je čas hladni registrator, čas domišljati romansijer koji nam nehajnom bravurom dočarava događaje, uvjerljivi pripovjedač koji poznaje sve tajne znata. – De Morgen

Samosvjesna mješavina arhivskog rada i umjetničke slobode… sumorno uvjerljiv. – Mail on Sunday

Flamanski autor Stefan Hertmans rođen je 1951. u Gentu. Autor je romana, priča, eseja, kazališnih tekstova, te brojnih pjesničkih zbirki. Za svoja je djela višekratno nagrađivan. U njegove najuspješnije prozne knjige ubrajaju se roman "Naar Merelbeke" (Put za Merelbeke, 1994.) te zbirka putopisa "Steden" (Gradovi, 1998.).

Svjetsko je priznanje stekao romanom "Slikar i rat" (2013.) koji je postao međunarodni bestseler i kojim je 2014. osvojio prestižne književne nagrade AKO i Gouden Uil.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –