Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ann-Helén Laestadius

Krađa

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Željka Černok
  • 03/2023.
  • 378 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321530
  • Cijena: 26.50 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Devetogodišnja djevojčica Elsa, pripadnica naroda Saami, živi s obitelji na najsjevernijem dijelu Švedske. Kada se jednoga dana sama na skijama zaputi pogledati svojega soba, zanijemjet će od prizora – njezina je životinja ubijena, a počinitelj kojega još zatječe ondje jasno joj daje do znanja što će se dogoditi ako progovori. I dok policija na sve učestalije prijave usmrćivanja sobova ne reagira, a goniči sobova sve su češće izloženi napadima i osudama većinskog stanovništa, Elsa će već stasati u djevojku te nastaviti svoju borbu protiv ubojica sobova, pri čemu će se suočiti ne samo s okrutnim nasilnicima, nerazumijevanjem policije i lošim zakonima, već i s neodobravanjem Saamija, jer se ona, u toj duboko patrijarhalnoj i tradicionalnoj zajednici, usudila na svoj način boriti protiv nepravdi. 

Temeljen na stvarnim događajima, roman "Krađa" švedske spisateljice Ann-Helén Laestadius donosi priču o suvremenom životu autohtonog naroda Saami u naizgled bajkovitim predjelima sjevernoga polarnog kruga, o njihovoj bogatoj povijesti i baštini, suživotu s prirodom, ali i o problemima s kojima se kao manjina suočavaju u svijetu u kojem je ksenofobija u porastu i nad kojim se, osim one globalizacijske, nadvila i avet klimatskih promjena.


Pristupačna i duboka, lijepa i napeto ispisana priča o dijelu svijeta o kojem mnogi od nas znaju vrlo malo.
BTJ  

Potresna knjiga koja navodi na razmišljanje od prve do posljednje stranice! … Sjajan prikaz dijela Švedske u kojem su seljani, susjedi i obitelji generacijama međusobno suprotstavljeni.
– iz obrazloženja žirija Švedske nagrade za knjigu godine

U snažnoj i poetičnoj prozi autorica prikazuje jednu zajednicu, sukobe i magičnost područja koje je dugo bilo nedovoljno zastupljeno u švedskoj književnosti.
Expressen

Nitko koga zanima kultura i način života naroda Saami i životinjski svijet na samom sjeveru Skandinavije ne bi smio propustiti ovu veličanstvenu knjigu.
WDR

Ann-Helén Laestadius (1971.) spisateljica je i novinarka iz Kirune u Švedskoj. Podrijetlom je iz dviju etničkih manjina, Saami i Tornedali. U svojim se knjigama uvijek vraća korijenima u Kiruni i Norrbottenu. Često piše o identitetu, jeziku i pripadnosti različitim kulturama.

Nagrađivana je autorica knjiga za djecu i mlade, a u siječnju 2021. objavljuje svoj prvi roman za odrasle "Krađa" koji ubrzo postaje nacionalnim bestselerom. Roman je osvojio Švedsku nagradu za knjigu godine 2021., a Netflix je za 2024. najavio filmsku adaptaciju. Ann-Helén Laestadius objavila je u siječnju 2023. roman "Kazna", drugi dio najavljene trilogije, u kojemu progovara o traumama Saamija kroz povijest. Njegovo objavljivanje praćeno je nevjerojatnim medijskim zanimanjem, a roman se u samo mjesec dana našao na ljestvicama najprodavanijih i najčitanijih knjiga u Švedskoj, čime ponavlja veliki uspjeh romana "Krađa".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –