Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anne Weber

Annette, epska junakinja

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Nataša Medved
  • 03/2023.
  • 184 str., meki uvez
  • ISBN 9789533514529
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Godinama odnosno desetljećima poslije i njoj se, kao i nama, razotkriva da nijedna od tih malih akcija nije bila mala, svaka je imala veliko značenje i svaka ju je neprimjetno vodila u neki drugi život koji nije izričito ni htjela ni birala, ali taj je život u jednom času postao njezin i više ga nije mogla mijenjati za svoj stari život. Tek naknadno ona će shvatiti da je imal izbora, ali on joj je tada ostao skriven jer je gledala naprijed, u budućnost, koja je uvijek neizvjesna.

Dok idemo naprijed, mislimo da vidimo, no mi samo tapkamo u mraku, pa ipak nastavljamo kročiti malim, ali posljedicama bremenitim koracima jer ne možemo stati, jer moramo uvijek ići samo naprijed. Na kraju je izgubila mnogo toga do čega joj je bilo stalo. Ne možeš imati sve, kako kažu.

Ali možeš nemati ništa. Idealna, žuđena, nepostojeća zemljo budućnosti, gdje li si? Ne čujem više tvoj zov? Ovdje sam, ovdje! — odano uzvraća glas što poput vječna plama plamti u nedoglednoj daljini.


Anne Weber
u ovom biografskom epu govori o nevjerojatnom životu Anne Beaumanoir. Rođena u Bretanji 1923., odrasla u skromnim prilikama, kao djevojka bila je članica komunističkog pokreta otpora u Francuskoj, spasila je dvoje židovske djece — za što će poslije od Yad Vashema dobiti počasnu titulu Pravednika među narodima — nakon rata radila je kao neurofiziologinja u Marseilleu, 1959. osuđena je na deset godina zatvora zbog svog angažmana u alžirskom pokretu za nezavisnost...

Prizori iz njezina života, opisani dojmljivim jezikom, otvaraju mnoga pitanja: što nekoga tjera da se pridruži pokretu otpora? Što žrtvujemo za to? Koliko daleko smijemo ići? Što možemo postići? Annette, epska junakinja govori o istinskoj heroini koja se tiče svih nas.


Snaga priče Anne Weber može se mjeriti sa snagom njezine junakinje: zapanjujuće je kako ovdje svježe zvuči povijesna forma epa i s kakvom je lakoćom Anne Weber životnu priču francuske članice pokreta otpora, Anne Beaumanoir, pretočila u roman o hrabrosti, otporu i borbi za slobodu.
(iz obrazloženja žirija za Njemačku književnu nagradu 2020.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –