Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Eliza Clark

Komad malog

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Mirta Jurilj
  • 05/2023.
  • 240 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533321615
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Irina je fotografkinja koja je već kao studentica svojim provokativnim radovima ostvarila zapažen uspjeh. No prekarni uvjeti života umjetnika neće ni nju zaobići pa životari radeći u lokalnom baru i dalje opsesivno snimajući eksplicitne fotografije ne pretjerano zgodnih, moglo bi se reći i ružnih muškaraca s ulica Newcastlea koje je nagovorila da joj poziraju. Ponudu da izlaže u prestižnoj londonskoj galeriji Irina vidi kao priliku za novi zamah umjetničke karijere i kao bijeg iz kolotečine droge, alkohola i površnih veza. Priprema radova za izložbu pokreće autodestruktivni sunovrat u čijem je središtu Irinin buran odnos s najboljom prijateljicom i sramežljivim mladićem iz lokalnog supermarketa. Beskompromisna i narcisoidna, inteligentna i osviještena, Irina u svemu ide do kraja pa će se tako prepustiti i svojim sve luđim vizijama. Granica između stvarnosti i fantazme zamagljuje se sve više, dok spirala nasilja raste.

Komad malog“ zapaljiv je debitantski roman Elize Clark, mračna komedija ispisana energičnim i ubojitim jezikom, istovremeno šokantna i zabavna, koja neustrašivo istražuje tabue seksualnosti i rodnih uloga u 21. stoljeću. Roman je kritika odmah prozvala ženskom inačicom „Američkog psiha“, a protagonistica Irina Sturges postala je novom ikonom feminističke, buntovničke i emancipirane književnosti za onaj dio generacije milenijalaca koji je razočarala razvikana Sally Rooney.

Iz medija:

Komad malog istražuje najmračnije zakutke umjetničke produkcije, seksualnosti i nasilja i to čini drsko duhovito i neustrašivo. Očaravajući, užasavajući debitantski roman. – Irish Times

Urnebesno otrovno… Ovaj će vas roman natjerati na gromoglasan smijeh i/ili na odvraćanje pogleda od užasa. – The Guardian

Prvijenac koji je dovoljno nabrijan da svojom vrtoglavo visokom potpeticom zgnječi trope nekih pravaca suvremene beletristike poput dogorjela opuška. – Northern Soul Best Reads of 2020

Eliza Clark rođena je u Newcastleu na Tyneu, živi u Londonu gdje je studirala na umjetničkoj akademiji Chelsea College of Art. Bavi se marketingom na društvenim mrežama, a donedavno je radila za časopis o ženskom kreativnom pisanju Mslexia. Godine 2018. dobila je stipendiju Zaklade za mlade pisce agencije New Writing North. Objavila je kratku horor-novelu "Tales to Terrify" te 2022. roman prvijenac "Komad malog" (Boy parts) koji se našao na Blackwellovoj listi beletrističkih knjiga godine te bio finalist nagrade Women's Prize for Fiction Futures za spisateljice mlađe od trideset pet godina. U srpnju 2023. izlazi njezin drugi roman "Penance". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –